Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ «OLYMPUS RAPSODY»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΦΗΚΑ
Olympus Rapsody
«Ο Όλυμπος», γράφει ο Μάρσελ Κουρτς, «δεν είναι ένα απλό βουνό, αλλά όγκος ξηρός ή δασώδης, γεμάτος από πτυχές και ρήγματα, συνέπεια γεωλογικών κλονισμών. Ένας
ολόκληρος κόσμος από αντιθέσεις εις χρώματα, σκιά και φως»[1]. Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το βουνό από το οποίο εμπνεύστηκε ο Ολλανδός συνθέτης Eddy Koopman  το έργο του « Olympus Rapsody».
 Ο συνθέτης Eddy Koopman.

Χθες, Σάββατο 3.8.2013,  δεύτερη μέρα του Olympolis, του  φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής γαστρονομίας, παρουσιάστηκε στο κοινό της Πιερίας και όσους παρευρέθηκαν στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα του Λιτοχώρου, σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα η «Ραψωδία του Ολύμπου». 

Η παιδική χορωδία Αιγινίου "Μιχαήλ Καριοφυλλίδης"
Ο Eddy Koopman, μέλος της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Ολλανδίας, πλαισιωμένος από Ολλανδούς καλλιτέχνες (ενορχήστρωση-πιάνο: Edwin Pieter Schmisheimer, μπάσο: Phaedra Kwant, ντραμς:Arno Nieuwenhouize) και μαζί με την
Μαθητές των εκπαιδευτηρίων "Πλάτων" που απήγγειλαν ποιήματά τους
 Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Λυμπανοβνού, τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου, τη Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη, την παιδική Χορωδία του Δήμου Αιγινίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καριοφυλλίδη,  καθώς και με τα παιδιά των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» που απήγγειλαν ποιήματα, κατάφεραν,  μέσα από τη μαγεία της τέχνης τους, να συγκινήσουν το κοινό, ένα κοινό που στέκεται δίπλα στον πολιτισμό και αρωγός στην προσπάθεια των καλλιτεχνών του τόπου του, πόσο μάλλον όταν αυτοί αναδεικνύονται και διεθνώς μέσα από συνεργασίες σαν και αυτήν.
Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου και η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών

«Μετά από μία δεκαετία, που έπαιξα με το Μίκη Θεοδωράκη –πραγματικά υπέροχες στιγμές, ξαναβρέθηκα στην Ελλάδα φέτος, με σκοπό να βρω ορχήστρα και χορωδίες, να δω το επίπεδό τους και αν μπορώ να γράψω μουσική γι αυτούς. Και τότε είπα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο για διακοπές, αλλά και για πολιτισμό. Εξάλλου, κάθε πολιτισμός πήρε στοιχεία από τον ελληνικό», δήλωσε ο συνθέτης.  
Η πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Λυμπανοβνού
Eίθε να πραγματοποιούνται ανάλογες δράσεις που θα συνεχίσουν να εξυψώνουν τους καλλιτέχνες του τόπου μας, τόσο την Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, η οποία, εργαζόμενη αφιλοκερδώς και με μόνη ανταμοιβή το χειροκρότημα του κόσμου, δίνει κάθε φορά τον καλύτερό της εαυτό προσφέροντας ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών του κοινού, όσο και τις χορωδίες που με πάθος και μεράκι υπηρετούν την τέχνη στην οποία τάχθηκαν.
Cayetano live Band
Η βραδιά συνεχίστηκε με το συνθέτη και πολυοργανίστα Τηλέμαχος Μούσσας με τον visual artist Λευτέρη Ζημιανίτη σε μία αυτοσχεδιαστική οπτικοακουστική παράσταση. Ακόμη, ο Cayetano και η μπάντα του προσέφερε τις μοναδικές μελωδίες του στους θεατές, ενώ ακολούθησε μουσική από τον Blend Mishkin, με το νεανικό και όχι μόνο κοινό να χειροκροτεί τους καλλιτέχνες.   

ο Νίκος Μπαμπανίκας στην έκθεση φωτογραφίας "40 βουνά της γης στη σκια του Ολύμπου"
Από το φεστιβάλ δεν λείπουν και οι εκθέσεις καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τον Όλυμπο. Οι φωτογραφίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών τραβηγμένες στο ίδιο κάδρο εκατό χρόνια μετά, με οδηγό το Λεύκωμα του Γιάννη Κυρίτση «O Όλυμπος του Boissonas», φωτογραφίες του Νίκου Μπαμπανίκα, φωτογράφου και περιηγητή, με θέμα «40 βουνά της γης στη σκιά του Ολύμπου» και η αρχιτεκτονική εργασία της Ελένης Μπουφέτη,  με τίτλο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ολύμπου»  θα εκτίθενται στο εσωτερικό του κτιρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ελένη Μπουφέτη στην έκθεση αρχιτεκτονικής εργασίας με θέμα "μουσείο φυσικής ιστορίας Ολύμπου"
Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν παρευρέθηκαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα του Olympolis.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα κλείσει, σήμερα, Κυριακή 4.8 2013, με την παρουσίαση του βιβίου του Σωτήρη Μάσταγγα «100 χρόνια Όλυμπος», την έκθεση ζωγραφικής της Leontine Regina Smit με τίτλο «The mountain, the people and the stories» και την έκθεση χαρακτικής της Έλλης Κατσάρα, εμπνευσμένη από το λεύκωμα « Ο Όλυμπος του Boissonas». Σε ό,τι αφορά τα μουσικά δρώμενα θα περιλαμβάνουν djs mphidromiA- DJ Set Alkis, Lina Powermix, Spyros Tsot), Indie Rock μουσική από τους ΒΑnD Attitude, prog rock-metal μουσική από τους Red Hornets, πολυφωνική μουσική από το γυναικείο συγκρότημα, Stringless, ενώ κορυφαία στιγμή της βραδιάς θα είναι η παράσταση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης.

   Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), πραγματοποιούνται στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο και έχουν γενική είσοδο 10 Ε (Κάρτα ανεργίας: 8 Ε, παιδιά ως 12 ετών: είσοδος ελεύθερη.)
   Για περισσότερες πληροφορίες: www.olympolis.gr


[1] Φρ. Μπουασσονά, απόσπασμα από κείμενό του δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Πατρίς», στις 16.1.1929