Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

OLYMPOLIS 2013: «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ» - ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... OLYMPOLIS 2013
Ο Φρανσουά Μωριάκ (Γάλλος συγγραφέας, 1885-1970, Νόμπελ 1952) είπε κάποτε χαρακτηριστικά : « Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης, με τα χέρια και το μυαλό, τεχνίτης, με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, καλλιτέχνης.» Η Έλλη Κατσάρα εντάσσεται στην τρίτη κατηγορία. Αγαπά το ωραίο, την
τέχνη, τη χαρακτική. Μέσα από τις ποικίλες τεχνικές που χρησιμοποιεί, αποδίδει με ακρίβεια τα τοπία, δίνει την πρέπουσα προσοχή στα χρώματα και μεταδίδει στο θεατή συναισθήματα και νοήματα εμποτισμένα με τη μαγεία της τέχνης της.
Στα πλαίσια του Olympolis 2013, του φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής και γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα στο Λιτόχωρο, εγκαινιάσθηκε η έκθεση των έργων της που περιλαμβάνει 14 χαρακτικά, έγχρωμα και ασπρόμαυρα και φέρει τον τίτλο «Περιήγηση». Τα χαρακτικά είναι εμπνευσμένα από το λεύκωμα «Ο Όλυμπος του Boissonas» του Γιάννη Κυρίτση, που εκδόθηκε από το Δήμο Λιτοχώρου και το οποίο έφτασε στα χέρια της ως δώρο από το Θανάση Τσιφοδήμο που ευχαρίστησε θερμά.
Ο Boissonas υπήρξε αναμφισβήτητα ένας κορυφαίος φωτογράφος, με εξαιρετική καλλιτεχνική και τεχνική ικανότητα. Πρωτοπόρος σε τεχνικές, διαθέτοντας το χάρισμα να βλέπει πάντα με φρέσκο και αειθαλές μάτι το καθετί γύρω του συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Ο θαυμασμός του και η αγάπη του για τη χώρα μας καταγράφονται στο έργο του, από το οποίο και εμπνεύστηκε η Έλλη Κατσάρα η οποία μιλώντας για το έργο της το χαρακτήρισε ως «ένα φόρο τιμής στο φιλέλληνα Boissonas».
«Το λεύκωμα “ Όλυμπος του Boissonas “ του Γιάννη Κυρίτση ήταν η αφορμή για να μεταφέρω στο χαρτί, με τη δική μου ματιά εικόνες από τον Όλυμπο. Άλλωστε στις φωτογραφίες του αναγνωρίζω και τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου περιηγήσεις. Ένας τόπος οικείος, ένας τόπος μαγικός· η θάλασσα είναι ζωντανή και μεταμορφώνεται διαρκώς, το βουνό στατικό και επιβλητικό, γεμάτο συμβολισμούς. Οι εικόνες του βουνού και της θάλασσας, οι αντιθέσεις και η αρμονία συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό», δήλωσε η δημιουργός.
Η έκθεση προβλέπεται να διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: 9.00-15.00. Για περισσότερες πληροφορίες περί των έργων: tzo_bee@yahoo.gr.

*Η Έλλη Κατσάρα ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικού χώρου και παράλληλα έκανε σχέδιο και ζωγραφική, ενώ διδάχτηκε χαρακτική στο εργαστήρι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε πληθώρα εργαστηρίων με θέμα τη χαρακτική, μεταξύ των οποίων και αυτό που συνδιοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα.