Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Economist: Με τους ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δυσκολευτεί να τις ακυρώσει

Στην απομάκρυνση του Στ. Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ο Economist. Τι γράφει για την "τύχη" των αποκρατικοποιήσεων, μετά την τρίτη παραίτηση προέδρου του Οργανισμού μέσα σε 13 μήνες
"Ένας ήδη προβληματικός Οργανισμός, χάνει τον επικεφαλής του, ξανά", είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Economist, αναφορικά με την απομάκρυνση του κ. Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, πως "σπάνια στην Ελλάδα, παραιτείται αξιωματούχος για ηθικούς λόγους. Μία εξαίρεση είναι ο Στέλιος Σταυρίδης, το αφεντικό του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που απολύθηκε στις 18 Αυγούστου".
"Το λάθος του ήταν, το ότι ταξίδεψε με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Έλληνα μεγιστάνα Δημήτρη Μελισσανίδη, ενός από τους αγοραστές του 33% του ΟΠΑΠ, ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας των 625 εκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα λεγόμενα του κ. Σταυρίδη, μετά την απομάκρυνσή του και το γεγονός ότι υποστήριξε, πως δεν μετανιώνει για την επιλογή του.
"Η εξήγησή του όμως, δεν στάθηκε αρκετή, για να σώσει τον τρίτο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε 13 μήνες, ακόμη ένα σημάδι, ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα δεν προχωράει. Το κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει μόλις 5 έδρες πλειοψηφία στη Βουλή και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, ότι θα ακυρώσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις".
"Με τέτοιους ρυθμούς δεν θα είναι δύσκολο", σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται στον Economist, ο αρχικός στόχος των διεθνών δανειστών για 50 δισ. σε έσοδα μέχρι το 2016, «κόπηκε» στον πιο ρεαλιστικό στόχο των 15 δισ. ευρώ. Μόνο 5 δισ. έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής», ενώ κάνει λόγο και για την απόσυρση της Gazprom από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ.
Πηγή: Economist