Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Μήπως να μην το βγάλουμε καθόλου το φυσικό αέριο;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... elzoni.gr
13/08/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα και η αναφορά ότι τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου υπολογίζονται στα 4,7 τρις κυβικά μέτρα (περισσότερα από αυτά της Κύπρου και του Ισραήλ μαζί, που υπολογίζονται σε 4,5 τρις κυβικά μέτρα). 

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς αυτό να συζητούμε εδώ στην (πτωχευμένη) Ελλάδα και αυτό να αποτελεί τον κοινό μας στόχο. 

Και όμως. 

Όλοι όσοι συνέβαλαν στην μετατροπή της χώρας σε ένα βασίλειο της δημοσιοϋπαλληλίας, της αντιπαραγωγικότητας και της
αποβιομηχάνισης, όλοι όσοι θεωρούσαν (και θεωρούν) ότι τα λεφτά κόβονται από τον τοίχο και πως υπάρχει διεθνής υποχρέωση συνεχούς διάσωσής μας από τα συνεχή λάθη μας, άρχισαν τα γνωστά: 

Θα μας πάρουν την ΑΟΖ, θα μας πάρουν τον ορυκτό πλούτο, γιατί να συνεργαστούμε με το Ισραήλ και την Κύπρο, από πού και ως πού να υπογράψουμε μνημόνιο συναντίληψης με τις δύο αυτές χώρες, θα γίνουμε προτεκτοράο, να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. 

Συγγνώμη, αλλά είμαστε σε θέση «να τα κάνουμε όλα μόνοι μας»; 

Μπορούμε, δηλαδή, να πάρουμε τα γεωτρύπανα, να βρούμε το αέριο, να το εξορύξουμε, να το πουλήσουμε; 

Έχουμε τέτοιες εταιρίες; 

Διαθέτουμε τέτοια υποδομή; 

Υπάρχει κανείς που να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μόνος του; 

Απίθανα πράγματα! 

Και σα να μην φθάνουν όλες αυτές οι ασυναρτησίες, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη «γεωπολιτική πτυχή» των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως «οι ΗΠΑ είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής -και όχι μόνο- συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας». 

Και πως «η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες». 

Συγγνώμη, αλλά με ποιον να συμμαχήσουμε για να βγάλουμε το φυσικό αέριο; 

Με τις αραβικές χώρες της… Αραβικής Άνοιξης; 

Μήπως να μην το βγάλουμε καθόλου για να μην… αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας με τους Άραβες; 

Μήπως να τους αφήσουμε να έχουν αυτοί τα πετρέλαια και να μας τα πουλάνε, για να μην στενοχωρηθούν; 

Και η Τουρκία αυτό περιμένει για να διεισδύσει στον αραβικό κόσμο; 

Δεν είναι γνωστό ότι δεν κάνει άλλη δουλειά; 

Μήπως να φωνάξουμε και την Τουρκία για συνεκμετάλλευση, ώστε να μην στενοχωρηθούν και αυτοί; 

Μάλιστα (στις 9 Αυγούστου), το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε και κοτζάμ ανακοίνωση κατά του μνημονίου συναντίληψης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. 

Πέραν του ότι τέτοια ανακοίνωση στην Κύπρο δεν έχει εκδοθεί από το ΑΚΕΛ (αντίθετα, η κυβέρνηση Χριστόφια ήταν ένθερμος υποστηρικτής αυτών των συμφωνιών), ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει πως «η δικομματική τροΐκανή κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην μετατροπή της χώρας από αποικία χρέους σε ενεργειακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο της αμερικανοΐσραηλινής συμμαχίας στην περιοχή. Μακριά από κάθε έννοια δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου και ελέγχου, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, και με την «υψηλή κηδεμονία» των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο. Ο ελληνικός λαός αγνοεί πλήρως τις λεπτομέρειες και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα φέρει για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ισότιμη συνεργασία που έχουν ανάγκη οι λαοί και οι χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου». 

Εν ολίγοις, είτε δεν θα βγάλουμε το αέριο, είτε θα καλέσουμε να μας το βγάλουν οι (σπαρασσόμενες από τους εμφυλίους) χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, είτε θα γίνουμε προτεκτοράτο. 

Διότι η Ελλάδα πρέπει μεν, όπως αναφέρουν, να είναι πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά για να παραμείνει έτσι (αυτό συνάγεται) πρέπει να μην βγάλει το φυσικό της αέριο. 

Μόνη της η χώρα μας δεν μπορεί να το βγάλει, αν το βγάλει με τη βοήθεια άλλων (πλην Αράβων) θα δυσαρεστήσει τους Άραβες και την Τουρκία, επομένως… καθίστε στ’ αβγά σας! 

Ειδικά για το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου μάλιστα, τα λένε όλα αυτά ενώ γνωρίζουν πως όλα τα μνημόνια με άλλες χώρες έρχονται στη Βουλή, συζητούνται στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και κυρώνονται από την Ολομέλεια – κάτι που θα γίνει και στην προκειμένη περίπτωση. 

Όσο για τη Χρυσή Αυγή και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», μιλούν κι’ αυτοί περί προτεκτοράτου των ΗΠΑ, της Γερμανίας, των ξένων τοκογλύφων. 

Ειδικά οι «Ανεξάρτητοι», θέλουν, λένε, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Προφανώς, όταν τελειώσει ο (καινούργιος λόγω Σνόουντεν) Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στους δύο… 

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι πως ουδείς εκ των φωνασκούντων θέλει να βγούμε από το αδιέξοδο. 

Διαφορετικά, πώς θα… φωνασκούν;