Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Το παρασκήνιο αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ: Άφησαν αντιπαραθέσεις και διακοπές στην άκρη για να πέσουν οι υπογραφές

Ποιο το παρασκήνιο του σίριαλ της αποκρατικοποίησης με τον ΟΠΑΠ. Τι έγινε στη συνάντηση έως ότου πέσουν οι υπογραφές
Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτέλεσε το τρίτο καλό νέο της χθεσινής ημέρας μετά την
ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβράδυνσης της ύφεσης. Πώς όμως έφτασαν εκεί οι δύο πλευρές;
Όλοι είχαν επιστρέψει στην Αθήνα εσπευσμένα από κάποιο τόπο διακοπών: Ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Σταυρίδης από την Κεφαλονιά, ο κ. Εμίρης από την Πάρο και ο εκ των αγοραστών κ. Δ. Μελισσανίδης από τη νότια Γαλλία.
Έως την τελευταία στιγμή κάποιοι από την πλευρά τόσο των πωλητών (το ΤΑΙΠΕΔ) όσο και των αγοραστών (το επενδυτικό σχήμα Emma Delta) προτιμούσαν να υποβαθμίσουν την τελετή υπογραφής εξαιτίας των αντιπαραθέσεων, που συχνά είχαν λάβει προσωπικό χαρακτήρα τις προηγούμενες εβδομάδες. Τελικά πρυτάνευσε η λογική και πολλοί αναγκάσθηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους.
Ενώ οι δικηγόροι των δύο πλευρών περνούσαν από ένα τελευταίο «κόσκινο» τα συμβατικά κείμενα στον 7ο όροφο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σ. Σταυρίδης και Γ. Εμίρης και ο κ. Δ. Μελισσανίδης βρίσκονταν στο γραφείο του προέδρου του Ταμείου, περιμένοντας τους νομικούς.
Το ραντεβού για την υπογραφή είχε ορισθεί για τις 12 το μεσημέρι και όταν το ρολόι έδειχνε 12 και 10 ο κ. Μελισσανίδης δεν άντεξε άλλο και πήρε τηλέφωνο τον νομικό του σύμβουλο κ. Σ. Φωκά για να μάθει «γιατί αργούν». Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες η μία πλευρά έριχνε την ευθύνη στην άλλη.
Ουδείς ωστόσο ήθελε να χαλάσει την ευτυχή κατάληξη αλλά όλοι είχαν χαραγμένο στο πρόσωπό τους κάποιο σημάδι από τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων μηνών.
Ακόμα και στην ανταλλαγή επιστολών την περασμένη Παρασκευή, όταν συμφωνήθηκε το χθεσινό ραντεβού για τις υπογραφές της σύμβασης, η μεν Emma Delta επανέλαβε τις αιτιάσεις της για τις συμβάσεις των λαχείων, το δε ΤΑΙΠΕΔ τις απέρριψε.
Ο κ. Μελισσανίδης, παρότι εκτίμησε ότι η υπογραφή δείχνει την «εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην οικονομία της πατρίδας μας», δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει στα παρασκήνια της τελετής ότι ο ΟΠΑΠ «υπογράφει την τελευταία στιγμή συμβάσεις».
Εννοώντας τις συμβάσεις προμηθειών των λαχείων για τις οποίες η Emma Delta διατηρεί και μετά τη χθεσινή υπογραφή τις επιφυλάξεις της.
Ο «αρχιτέκτονας» του deal από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμίρης, επιδιώκοντας να αμβλύνει τη γενική εντύπωση ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση καθυστέρησε, υπενθύμισε ότι ολοκληρώθηκε σε «ένα χρόνο με τις εγκρίσεις που απαιτούνται ακόμα».
Ο κ. Λουρόπουλος, που βρέθηκε αρκετές φορές εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, σημείωσε ότι «καταφέραμε να περάσουμε, με ελάχιστους κλυδωνισμούς, μέσα από μια κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας, χωρίς να βλάψουμε την καθημερινή λειτουργία αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα της εταιρείας».
Επειδή χθες όλοι επέλεξαν να είναι ευγενικοί προς όλους, ο κ. Σταυρίδης, που είχε και εγγράφως «κονταροχτυπηθεί» με τον κ. Λουρόπουλο, εξήρε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ στη διαδικασία αποκρατικοποίησης και ανέφερε στον παρακαθήμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος συχνά-πυκνά μεσολαβούσε για να μην τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα, ότι «θα κάνει σεφτέ με τον ΟΠΑΠ... Τον σεφτέ θα σας τον κάνει η Emma Delta, όταν πάρετε τα λεφτά...».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μελισσανίδης, απευθύνοντας το ερώτημα στους παρακαθήμενους του: Πιστεύετε ότι θα πάρετε λεφτά; Όλοι γέλασαν, αλλά κάπως συγκρατημένα. Ο κ. Σταυρίδης επισήμανε ότι «το σίριαλ συνεχίζεται».
Πηγή: Καθημερινή

http://news247.gr/