Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Εκρήξεις σε δεξαμενή και φιάλες υγραερίου με 2 τραυματίες στο Καλοχώρι

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο σταθμός μας σήμερα το πρωί. Στις 9:30 κληθήκαμε για να επέμβουμε σε πυρκαγιά στην περιοχή του Καλοχωρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά έκαιγε πιθανώς μετασχηματιστή της ΔΕΗ κοντά σε
βιοτεχνικά κτίρια. Το πρώτο όχημα της εξόδου βρισκόταν σε άλλη πυρκαγιά στην Πολίχνη και ξεκίνησε από εκεί, ενώ το 2ο όχημα ξεκίνησε από τον σταθμό. Πλησιάζοντας το πρώτο όχημα που έφτασε κοντά στο σημείο ανέφερε εκρήξεις και ζήτησε κι άλλες ενισχύσεις. Περίπου 50 μέτρα πριν φτάσει  στον τόπο έγινε και η μεγάλη έκρηξη (BLEVE) της δεξαμενής. Από την έκρηξη θραύσματα της δεξαμενής και κάποιων φιαλών εκτινάχθηκαν πολλές δεκάδες μέτρα και προκάλεσαν την κατάρρευση τοιχίου και την εξάπλωση της φωτιάς στους γύρω χώρους. Αφού προσεγγίσαμε από δύο πλευρές με εγκαταστάσεις ψύξαμε τις υπόλοιπες καιγόμενες φιάλες που υπήρχαν στον χώρο και προσπαθήσαμε να κλείσουμε τις διαρροές.Ακόμα ελέγξαμε την φωτιά που εκδηλώθηκε σε φορτηγάκι, που ήταν φορτωμένο με φιάλες, σε κολόνα της ΔΕΗ και τον μετασχηματιστή της  και σε ξύλα και χόρτα που υπήρχαν στον αύλειο χώρο. Στον χώρο εκτός της δεξαμενής καταμετρήσαμε και περίπου 80 φιάλες υγραερίου.Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 2 άτομα που εργάζονταν στο σημείο και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα. 3 οχήματα με 8 πυροσβέστες από τον σταθμό μας πήραν μέρος σ'αυτή την επικίνδυνη κατάσβεση.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν φτάναμε στο σημείο της έκρηξης λίγα λεπτά νωρίτερα….Ούτως ή άλλως η δουλειά του πυροσβέστη στην χώρα μας δεν αναγνωρίζεται ούτε ως επικίνδυνη ούτε ως ανθυγιεινή! Θα ήταν ακόμα ένα τυχαίο γεγονός!

Δείτε  φωτογραφίες εδώ