Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Συνάντηση με  μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης,  είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, στο
γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνος Ρέχας, ο Α΄Αντιπρόεδρος,  κ.  Νικόλαος Μακρίδης και  η Β΄Αντιπρόεδρος, κ. Ελένη Ηλιάδου.

Το  ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης  εξέφρασε  στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, την πλήρη αντίθεσή του στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα,  με τους εμπόρους,  η υπερψήφιση μιας τέτοιας πρότασης θα δημιουργούσε δραματικές επιπτώσεις, την ώρα που ήδη ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί από την έλλειψη ρευστότητας, από την  επώδυνη φορολογική πολιτική και « παλεύει» να κρατήσει  ανοιχτές τις επιχειρήσεις. Οι έμποροι κάνουν λόγο για εξόντωση της μικρομεσαίας  εμπορικής  επιχείρησης σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης. 

«Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται το άνοιγμα της επιχείρησης κάθε Κυριακή θα διογκώσει αντί να μειώσει τις τιμές, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.  Δεν αναμένεται να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στο εμπόριο, αλλά αντίθετα θα συρρικνωθεί εξαιτίας του κλεισίματος πολλών μικρών καταστημάτων. Η λειτουργία των μαγαζιών εφτά ημέρες την εβδομάδα είναι ανέφικτη και εξοντωτική για τους επιχειρηματίες.
Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ακόμη στην Ελληνική οικογένεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας και στην Ελλάδα η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και η συνοχή της ελληνικής οικογένειας κινδυνεύει να διαρραγεί», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, απαντώντας «όχι» στις 52 Κυριακές λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν,   η  λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές,  όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται, από τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, πως θα παρουσιάσει άλλη μία μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013  σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δις ή 25% το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από 6,5 δις σε 8,1 δις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε να κλείσουν.

Παράλληλα, η «κυριακάτικη επιβάρυνση» αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου  προτείνει την λειτουργία των καταστημάτων για 6 συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο, πριν τις γιορτές και την πρώτη Κυριακή κάθε εκπτωτικής περιόδου, οι οποίες θα αφορούν όλους τους συναδέλφους. «Προσπαθώντας να συνδέσουμε το εμπόριο με τον τουρισμό, προτείναμε απλά και ξεκάθαρα, την νομιμοποίηση της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, σε λιμενικές ζώνες και μαρίνες, σε αεροδρόμια και σταθμούς, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Πρωτεύουσας καθώς και σε όλους τους θερινούς και χειμερινούς εποχιακούς προορισμούς», εξηγούν οι έμποροι που εκφράζουν θυμό, αγανάκτηση και δυσφορία,  ζητούν σταθερότητα και ανάπτυξη και καταψήφιση από τους Βουλευτές του άρθρου 16 και συγκεκριμένα της παρ. 2 του σχεδίου Νόμου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξέφρασε τη  συμπαράσταση και τη στήριξη

της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στον εμπορικό κόσμο. Άλλωστε, όπως, τόνισε, η ημέρα της Κυριακής είναι αργία και είναι αφιερωμένη στην εκκλησία και την οικογένεια. « Συντάσσομαι στο πλευρό σας και στηρίζω τις προτάσεις και τις θέσεις του εμπορικού κόσμου, που στόχο έχουν να κρατήσουν ζωντανή τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση και τόνωση της αγοράς», υπογράμμισε   η κ. Σοφία Μαυρίδου.