Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Γραμματόσημα για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο...

     ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 20ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ο.Ο.Α., ΤΕΛΙΚΑ
ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ.
Παρά την αρχική άρνηση της διεύθυνσης φιλοτελισμού στο αίτημα ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας – αναρρίχησης για έκδοση γραμματοσήμων με θέμα τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο το 1913, τελικά εκδόθηκαν αυτά τα επετειακά γραμματόσημα μετά από παρέμβαση που είχε πραγματοποιήσει από 27 Μαρτίου 2012 ο τότε ασκών χρέη δημάρχου Δ.Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Φαρμάκης όταν πληροφορήθηκε την άρνηση της διεύθυνσης φιλοτελισμού, προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων προς τη γενική γραμματεία αθλητισμού και στον τότε γενικό γραμματέα κ. Μπιτσαξή.
Μάλιστα, απέστειλε και επιστολή (Α.Π.: 9195/27-3-2012) και στον τότε γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Γιώργο Κολέτσο ζητώντας του να κάνει τελικά αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας – αναρρίχησης για έκδοση γραμματοσήμων.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του ο Γιώργος Φαρμάκης ανέφερε τα εξής: «Κύριε Γενικέ, Όπως σας είναι ήδη γνωστό, το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο «βουνό των θεών», τον Όλυμπο.
Λόγω του γεγονότος αυτού θα πραγματοποιηθούν διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του Ολύμπου και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο μυθικό βουνό, μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη οικονομικά και κοινωνικά εποχή για την Ελλάδα.
Οι αθλητικού περιεχομένου εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα τής Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Π. Μπιτσαξή. Μάλιστα, καταβάλλεται προσπάθεια από τον Δήμο μας αλλά και από άλλους φορείς, ώστε το έτος 2013 να χαρακτηριστεί ως «έτος Ολύμπου».
Καταλαβαίνετε, επομένως, ποια σημασία θα έχουν οι εκδηλώσεις αυτές αλλά και τι έκταση αναμένεται να πάρουν μέσα από τα πανελλαδικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό το τι προετοιμασία αρμόζει για να γίνουν οι εν λόγω εκδηλώσεις αλλά και ποιο ενδιαφέρον είναι ανάγκη να επιδείξουν εμπλεκόμενοι αλλά και μη εμπλεκόμενοι φορείς, προς όφελος της χώρας.
Κύριε Γενικέ,
Με λύπη πληροφορηθήκαμε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης ότι ενώ σας έχει προταθεί η έκδοση επετειακών γραμματοσήμων με θέμα το γεγονός των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, είναι αρνητική η απάντηση του Διευθυντή Διεύθυνσης Φιλοτελισμού κ. Άγγελου Στούμπη.
Γι αυτό, θα σας παρακαλούσαμε να δείτε πολύ θετικά την πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης για εκ μέρους σας αίτημα ως προς την έκδοση επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο «βουνό των θεών» όπως επίσης θα σας ζητούσαμε να τεθούν οι σχετικές εκδηλώσεις υπό την προσωπική σας αιγίδα όσο και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος
Γιώργος Φαρμάκης».
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις,  που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων  από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο,  τον Ιούλιο του 1913, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy.
Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου 2013 στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Την ίδια μέρα  και μετά το πέρας της Δοξολογίας θα γίνει η έναρξη της 73ης πανελλήνιας ορειβατικής συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο και συγχρόνως θα γίνει και αναρριχητική συνάντηση, όπου θα γίνει έτσι αναβίωση από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο. Η συγκέντρωση αυτή θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα 21/7/2013.
Παράλληλα, στις 20 Ιουλίου 2013 θα διατίθενται στην παλιά Μονή Αγ. Διονυσίου και στα Πριόνια, συλλεκτικά φυλλαράκια, σειρά γραμματοσήμων και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, που εκδόθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την περιφερειακή ενότητα Πιερίας, τονδήμο Δίου-Ολύμπου, την ελληνική ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης, τον φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Ολύμπου, την Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και τον ελληνικό ορειβατικό σύλλογο (ΕΟΣ) Λιτοχώρου, τελούν δε υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού και τωνΕΛ.ΤΑ.
Χορηγοί είναι οι εταιρίες POLO και COSMOTE καθώς και το ξενοδοχείο Olympus Mediterranean στο Λιτόχωρο.