Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: H Ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ σήμερα

Συναδέλφισσες-/φοι
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που με τις μεθόδους και τις πρακτικές του δόγματος του “νόμου
και της τάξης” αποφάσισε να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους σε αυτήν. 


Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το είδος της δημοκρατίας που ζούμε στα πλαίσια ενός συστήματος, που κουμάντο κάνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 



Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όταν οι ανάγκες των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας επιτάσσουν τα αστικά κόμματα δεν διστάζουν να αποβάλουν τον όποιο μανδύα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοκρατικοφάνειας και να αποκαλυφτεί αυτό που πραγματικά είναι η αστική δημοκρατία. Να αποκαλυφθεί δηλαδή η στυγνή Δικτατορία των πολυεθνικών με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπέρτατος νόμος και αρχή τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης.
Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και των άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών,
Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Ο νόμος υπέρ των τραπεζών που ψηφίστηκε για την ρύθμιση των χρεών. Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που χειροτερεύει.
Ο νόμος για την πάρα πέρα απελευθέρωση των απολύσεων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και άλλα ακόμα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης κλιμακώνεται και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.





Συναδέλφισσες-/φοι


Το ΠΑΜΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνοδευτεί με ένταση του αυταρχισμού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν άργησε να μας δικαιώσει. Με το που ανέλαβε έστειλε τα ΜΑΤ ενάντια στους ηρωικούς χαλυβουργούς για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του βιομήχανου Μάνεση. Οι επιστρατεύσεις ακολουθούν η μία την άλλη. Οι διώξεις συνδικαλιστών και λαϊκών αγωνιστών έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Πρόσφατο παράδειγμα στον τόπο μας οι αυριανή δίκη των 11 αγωνιστών της Νότιας Πιερίας που δικάζονται επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στους οικισμούς της περιοχής τους, που η εταιρία θέλησε να αποκλείσει. Οι νόμοι που η κυβέρνηση ετοιμάζει και ψηφίζει στη βουλή ή θα διευκολύνουν την λεγόμενη επιχειρηματική δράση με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή θα περιορίζουν συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.


Ορισμένα ενδεικτικά από τα όσα ψήφισαν μέχρι τώρα είναι τα παρακάτω:


Το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων.


Την απελευθέρωση των απολύσεων με παράλληλη μείωση της σχετικής αποζημίωσης.


Την κατάργηση του οκτάωρου και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης.


Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με την καθιέρωση των ατομικών συμφωνιών.


Την επιχορήγηση των εργοδοτών για τζάμπα εργασία που θα παρέχουν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα - σύγχρονοι σκλάβοι.


Τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο. Δρόμοι –λιμάνια-αεροδρόμια - Ο.Σ.Ε.-δάση-βουνά-παραλίες-ορυκτός πλούτος…..ΟΛΑ στο σφυρί.


Τώρα έβαλαν μπροστά τους κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς όπως η ΕΡΤ. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει με τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα και με άλλους δημοσίους οργανισμούς και επιχειρήσεις.


Σειρά θα πάρουν οι Υπηρεσίες των Δήμων ( ύδρευση – καθαριότητα – διοικητικές Υπηρεσίες) που Σήμερα τις απαξιώνουν και τις καταδικάζουν σε υπολειτουργία, έτσι ώστε αύριο, που θα τις βγάλουν κι αυτές στο σφυρί να μη υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις.


Ο αντιλαϊκός τους κατήφορος δεν έχει τελειωμό.


Ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση, αφού δημόσιος υπάλληλος, που μπορεί να συλληφθεί σε κάποια διαδήλωση τίθεται σε αργία και κινδυνεύει με απόλυση.


Απαγορεύουν τις διαδηλώσεις με το πρόσχημα της προστασίας της εμπορικής και τουριστικής κίνησης . Λες και δεν είναι η πολιτική τους που εξαθλιώνει το λαό ,η αιτία που κλείνουν τα μαγαζιά, αλλά οι μικρές διαδηλώσεις. Άς έρθουν στην Κατερίνη να ρωτήσουν γιατί έκλεισαν εκατοντάδες καταστήματα και τουριστικές επιχειρήσεις για να πάρουν την απάντηση.


Συναδέλφισσες-/φοι


Δεν πάει άλλο. Αυτή η πολιτική -η αντιλαϊκή ,των μονοπωλίων είναι εντολή. Αυτή η πολιτική θα ανατραπεί όταν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων.


Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι ο δρόμος της Λαϊκής συμμαχίας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τους φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους. Η συγκρότηση Λαϊκού μετώπου πάλης και η κοινή δράση για την ανατροπή της εξουσίας των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων.





Ο σημερινός αγώνας μας, μπορεί να γίνεται για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ , για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, που σήμερα κατέχει η ΕΡΤ και για την υπεράσπιση του δικαιώματος του Λαού στην έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά έχει και μια άλλη διάσταση.


Είναι και αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης. ενάντια στη φασιστικοποίηση της πολιτικής ζωής στη χώρα μας. Ενάντια στο αποφασίζουμε και διατάζουμε που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές.


Σήμερα βλέπουμε να σηκώνουν κεφάλι οι νοσταλγοί της εγκληματικής απριλιανής δικτατορίας. Οι θαυμαστές των ναζί και των συνεργατών τους επί κατοχής των ταγμάτων ασφαλείας. Σηκώνουν κεφάλι τα μαντρόσκυλα του καπιταλιστικού συστήματος, οι εχθροί κάθε λαϊκής αγωνιστικής έκφρασης. Αυτοί που έβαλλαν την Ελλάδα στο Γύψο, που βασάνισαν , εξόρισαν και σκότωσαν λαϊκούς αγωνιστές.


Που απαγόρεψαν στο λαό να τραγουδάει τα τραγούδια που αγαπούσε , να διαβάζει τα βιβλία που ήθελε, που λογόκριναν την ποίηση και λογοτεχνία, τις εφημερίδες, το θέατρο, τον κινηματογράφο,….τα πάντα. Αυτοί που εδώ και 40 χρόνια , κάτω από το βάρος των εγκλημάτων τους ήταν κρυμμένοι σαν τα ποντίκια στο πολιτικό περιθώριο. Αυτοί σήμερα σηκώνουν κεφάλι. Και σηκώνουν κεφάλι για έναν και μόνο λόγο. Γιατί βασίζονται στην άγνοια μια ολόκληρης γενιάς που δεν γνώρισε το φασισμό, η οποία όμως ζει στο πετσί της, τις συνέπειες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που ιδιαίτερα με την κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια έχει σκοτώσει για κάθε νέο και νέα το δικαίωμα στο όνειρο.


Έτσι μπορούν να λαϊκίζουν και να ψαρεύουν στα θολά νερά.





Ο αγώνας μας λοιπόν , ο αγώνας για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών και του συστήματος που τις γεννάει, είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτόν τον αγώνα θα τον κάνουμε μέχρι την τελική νίκη.


Αγωνιζόμαστε για μια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) αντικειμενική, δημόσια, στην Υπηρεσία του λαού, του πολιτισμού και της ποιοτικής ψυχαγωγίας. Η νίκη αυτή θα είναι δική μας, θα είναι του λαού.