Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ο πολιτικός που προσωποιεί την εθνική περιπέτεια του Μνημονίου, μιας και ως πρωθυπουργός υπέγραψε την προσφυγή της Ελλάδας στον
μηχανισμό στήριξης της τρόικας, μετά και από το ιστορικό πλέον, όσο και δραματικό διάγγελμα του Καστελόριζου, την άνοιξη του 2010.
Στη συζήτηση που ξεκινά ωστόσο σήμερα στη Βουλή, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι εκεί. Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παραμένει στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, και η απουσία του έχει φυσικά τη δική τη, ξεχωριστή σημειολογία.
Απών θα είναι εκ των πραγμάτων και ο έτερος πολιτικός “του κάδρου”, ο τότε αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς στις τελευταίες εκλογές οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής επέλεξαν να μην του δώσουν και πάλι μια θέση βουλευτή στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Μέχρι εδώ με τις σημειολογίες όμως. Η συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πολιτική, καθώς αφορά όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στο Μνημόνιο, που άλλαξε την καθημερινότητα των Ελλήνων. Ακόμη κι αν η στόχευση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως επικοινωνιακή, έχουν τη σημασία τους όσα θα ακουστούν.
Η συζήτηση άλλωστε αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον έναν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, που και εκείνο εμφανίζεται βαθιά διχασμένο και προβληματισμένο. Τον λογαριασμό του Μνημονίου άλλωστε πλήρωσε ακριβά στις τελευταίες εκλογές, και συνεχίζει να το κάνει με ποσοστά… αυτο-εξαφάνισης στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται.
Το βέβαιο είναι ότι σήμερα στη Βουλή θα ειπωθούν ελάχιστα. Οι περισσότεροι θα δείξουν αυτοσυγκράτηση, στον βωμό της αναγκαιότητας να υπάρξει συναίνεση, και να δοθεί συνέχεια στην εθνική ανάγκη να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Οι λογαριασμοί ωστόσο παραμένουν ανοικτοί. Τουλάχιστον με την Ιστορία.