Στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου προχωράει η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ προκειμένου να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά και για την εκλογή νέου Δ.Σ..
Μπορεί η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που διαθέτει η ΑΤΕbank να βρίσκεται σε εξέλιξη (και, μάλιστα, με έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά γνωστών ομίλων), ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία
εξακολουθούν να είναι παρόντα.
Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι οι προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν προχώρησαν καθώς «επισκιάσθηκαν» από το ζήτημα της αλλαγής καταστατικού που άνοιξε το δρόμο για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
«Θεωρήσαμε αναγκαίο να απευθυνθούμε στους μετόχους για να τους ενημερώσουμε γύρω από την πορεία της εταιρείας και τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ανάγκη νέων κεφαλαίων, άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας», δηλώνει στο Agronews ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ, Γιάννης Μπίτος.
Όσο για το αν θα ζητηθεί από την Αγροτική –βασικό μέτοχο μέχρι… νεωτέρας- να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, ο κ. Μπίτος σημειώνει με νόημα ότι «δεν είναι μόνο η ΑΤΕ στο μετοχικό σχήμα. Υπάρχουν, επίσης, η ΣΕΚΕ και οι συνεταιρισμοί των εργαζομένων».
Σχετικά με το έκτακτο της συνέλευσης σε μια περίοδο που η είσοδος στρατηγικού επενδυτή είναι προ των πυλών, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όμως οι ανάγκες είναι άμεσες και δε μπορούν να περιμένουν».
Επιπλέον πίεση ασκεί στη ΣΕΚΑΠ και η μείωση των ημερών πίστωσης (28 ημέρες πλέον από 56) που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο για την καταβολή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.
Το παρασκήνιο των παραιτήσεων του Δ.Σ.
Μένει να δούμε πάντως αν οι μέτοχοι και κυρίως η ΑΤΕ θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απαραίτητη κεφαλαιακή ένεση προς την εταιρεία (ή, στην περίπτωση της τράπεζας, θα επιχειρήσουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης ώστε να περάσει το «βάρος» στον επόμενο ιδιοκτήτη του πλειοψηφικού πακέτου).
Η άρνηση της Αγροτικής να συνδράμει οικονομικά την εταιρεία αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την αιτία που το περασμένο καλοκαίρι το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ υπέβαλε σύσσωμο τις παραιτήσεις του, κάτι που επιβεβαιώνει στο Agronews ο κ. Μπίτος συμπληρώνοντας ότι «τελικά μείναμε γιατί μας παρακάλεσαν οι μέτοχοι».
Φαίνεται, πάντως, ότι για το Δ.Σ. ο … κόμπος έφτασε τώρα στο χτένι με αποτέλεσμα να τίθεται τώρα ζήτημα εκλογής νέου παρά το γεγονός ότι η θητεία του παρόντος δεν έχει λήξει.
Γιάννης Τσατσάκης
http://www.agronews.gr/content/view/71487/240/lang,el/