Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Από τι πέθανε μόνος ο Μανώλης Ρασούλης, βιογραφικό

Πέθανε ξαφνικά μόνος και αβοήθητος ο μεγάλος τραγουδοποιός, Μανώλης Ρασούλης. Από τι πέθανε ο Ρασούλης και ποιο το πλούσιο βιογραφικό του δημιουργού του «Πότε Βούδας, πότε Κούδας»;

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης, Μανόλης Ρασούλης.

Ο Μανώλης Ρασούλης πέθανε μόνος ξαφνικά στο διαμέρισμα του στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε μετά από μέρες από μια φίλη του. Τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καρδιακό επεισόδιο, αλλά δεν αποκλείονται και άλλα αίτια.

Ο Μανώλης Ρασούλης, Κρητικός που έγινε θρέμμα της Θεσσαλονίκης έφυγε μόνος και αβοήθητος. Χιλιάδες Έλληνες τον αγάπησαν, τραγούδησαν τραγούδια του, χόρεψαν, έκλαψαν, αγαπησαν, ερωτεύτηκαν με τις μουσικές του, τους στίχους, αλλά στο τέλος δεν ήταν κανείς εκεί στο σπίτι του, στην Τούμπα. Τη σωρό του βρήκαν πρόσωπα που τον αναζήτησαν. Ένα κεφάλαιο της μουσικής ιστορίας ολοκληρώθηκε, για να το παραλάβουν οι γενιές που έρχονται, να σιγοτραγουδούν «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ και βαθιά σε ευχαριστώ».


Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Μανώλης Ρασούλης παρέμενε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην περιοχή της Μ. Μπότσαρη στη Θεσσαλονίκη από 7 ως 9 ημέρες. Γνωστοί και φίλοι τον αναζήτησαν σε όλο αυτό το διάστημα ωστόσο ο μουσικοσυνθέτης δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα τακτική όμως που εφάρμοζε συχνά όταν δεν βρισκόταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Όταν πέρασε σχεδόν μια βδομάδα χωρίς να δώσει σημεία ζωής, πήγαν με κλειδαρά στο σπίτι του, άνοιξαν την πόρτα και τον βρήκαν νεκρό.


Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945, μεγάλωσε στο Ηράκλειο, έψαλε στον Πολιούχο Άγιο Μηνά ο οποίος και τον επηρέασε αισθητικά και ιδεολογικά, βοηθούσε τον πατέρα του στο χρυσοχοείο όπου και από εκεί επηρεάστηκε από τα ρολόγια και τον χρυσό, ήταν σημαιοφόρος στο σχολειό του και από μικρός ανήκε στην νεολαία της αριστεράς.


Στο βιογραφικό του Μανώλη Ρασούλη υπάρχουν σπουδές στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας. Παράλληλα, εργαζόταν στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή».


Στις 21 του Απρίλη συλλαμβάνεται από την Δικτατορία και περνάει μερικές ώρες στην «Μπουμπουλίνας». Φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια. Εκεί διαμορφώνεται ιδεολογικά συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στο Τροτσκιστικό κίνημα στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε παραστάσεις με αγωνιστικούς στόχους.


Το 74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα.


Τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, Τη Σερβία, στις Χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και για κάποιο μυστήριο λόγο και στην Ιαπωνία.


1978 – 2002 Αρχίζει να προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και να καταδύεται στην πεμπτουσία της. Το ένστιχτο και η μοίρα τον οδηγούν στον πυρήνα του ελληνικού τραγουδιού. Παραιτείται από το κόμμα μια μέρα που οι σύντροφοι υποστήριζαν τις ερυθρές πυρηνικές βόμβες ενάντια στις αντίπαλες. Βλέποντας έναν παραλογισμό ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών . Ανακαλύπτει ή του αποκαλύπτεται μέσω μιας γνωστής του τον OSHO. Αναστατώνεται θετικά, διαβάζει βιβλία του, γοητεύεται, βαθαίνει, πηγαίνει στην Ινδία και τον συναντά. Συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τις εμπλουτίζει στο έπακρο με τη νέα του εμπειρία. Συστήνει στους Έλληνες τον OSHO εκδίδοντας το βιβλίο του “κρυμμένη αρμονία – ομιλίες πάνω στον Ηράκλειτο


Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μανώλη Ρασούλη αναγράφεται:

Ο Μανώλης Ρασούλης είναι κρητικός με εθνικότητα Ελληνική. Διάσημος στην Ελλάδα τραγουδοποιός, τραγουδιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος (22 Cds, 8 βιβλία και ένα περιοδικό «ΤΟ ΑΥΓΟ»), με εκατοντάδες άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, χαρακτηρίστηκε σαν ο καλύτερος στιχουργός της εικοσαετίας.


Γνωστός για τις πρωτότυπες και ανεξάρτητες ιδέες του, γεφύρωσε το πιο αυθεντικό, βαθύ και λαϊκό στοιχείο του Έλληνα με τα πιο υγιή οικουμενικά ρεύματα, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια ιδεολογική επανάσταση, κάτι που δεν άρεσε στα παντός είδους κατεστημένα. Συνεπής, εδώ και δεκαετίες, στην βασική του ιδέα ότι η Ελλάδα από φύση και θέση πρέπει να στραφεί προς τον πολιτισμό και όχι καταστροφικά προς τον μιλιταρισμό, ώστε να παίξει ένα πρωτοποριακό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αντί να είναι ουραγός όπως τώρα.


Από τις 6 Μαρτίου του 2000 ζει στην νέα του πατρίδα, την Ισπανία, αν και όπως ο ίδιος λέει, Πατρίδα μου είναι η συνείδησή μου.

Καλό δρόμο Μανώλη Ρασούλη, τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα.