Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι έμποροι στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους και Κυριακές.
«Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., χθες το πρωί. Το εν λόγω θέμα, όπως και άλλα, απασχόλησε τη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
50% πτώση στην αγορά
Οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων της Βορείου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκαναν μια αποτίμηση της κατάστασης της κίνησης της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών και με δεδομένη τη δραματική μείωση του τζίρου που σημειώθηκε σε όλες, ανεξαιρέτως, τις περιοχές, εκφράσθηκε η αγωνία για τη διαρκή συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας, με το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η καθημερινή μάχη επιβίωσης που δίνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες και η πλήρης απαισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου για την επιβίωση και το μέλλον του.
«Όχι» τις Κυριακές
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, όπως και όλοι, εκτός από έναν, οι εμπορικοί σύλλογοι της Μακεδονίας – Θράκης- εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς.
«Η θέση αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό και ικανοποιητικό και καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή και ότι οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι υπεραρκετές, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών, και την καταναλωτική κίνηση η οποία είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα μειωμένη, λόγω, όμως, οικονομικής στενότητας και όχι λόγω έλλειψης καταναλωτικού χρόνου. Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα.
Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική κίνηση θα αυξηθεί με τη λειτουργία των καταστημάτων, επιπλέον Κυριακές, ή ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη, θα καλύψει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων. Απλώς και μόνο η συνολική καταναλωτική κίνηση θα διαμοιραστεί και σε μία επιπλέον ημέρα ιδιαίτερα υψηλού κόστους και το πλέον επικίνδυνο, ο αποπροσανατολισμός της διαδρομής του καταναλωτή από τις παραδοσιακές αγορές, όπου λειτουργούν οι πολλαπλασιαστικές δυνάμεις τις οικονομίας προς αγορές πλήρους απορρόφησης καταναλωτικής ρευστότητας.
Θεωρούμε ότι μόνον οι πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν σ’ αυτή τη διεύρυνση του ωραρίου, καθώς διαθέτουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας», ανέφερε ο κ. Ρέχας.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης σημείωσε πως σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι αναζωογόνησης και τόνωσης της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα, τέτοιου είδους αποφάσεις, μόνο αναστάτωση μπορούν να προκαλέσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
«Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε ότι η αργία της Κυριακής είναι «κατοχυρωμένη αργία» και κάθε απόφαση για κατάργησή της θα προκαλέσει σοβαρή διατάραξη της δομής της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται στις μικρού και μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και στην αναταραχή του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο, ότι η μονοπώληση της αγοράς από τις πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν και την καθιέρωσή της λειτουργίας τις Κυριακές, μπορεί να εμφανίσει φαινόμενα μετακύλισης του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων, ενώ η συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εργασίας», τόνισε.
Ζητούν επιχειρησιακές συμβάσεις και στους μικρούς
Ο Εμπορικός κόσμος αντιδρά στο άρθρου 13 του Νόμου που αφορά σε «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σύναψης άμεσων ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων μόνον στις επιχειρήσεις που διαθέτουν επιχειρησιακό σωματείο, εξαρτάται, στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική μας Οργάνωση, από τη δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ο κ. Ρέχας έκανε λόγο για δημιουργία διαφορετικών συνθηκών εργασίας, μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, που θα οξύνει με αθέμιτα μέσα τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις διαφορετικού μεγέθους του ιδίου κλάδου.
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του, στα δημοσιεύματα που αναφέρουν την επικείμενη υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο και εκτιμήθηκε ότι είναι προκλητική η πρόταση αυξήσεων, για το 2011, στο πλαίσιο του ευρωπληθωρισμού. «Το εμπόριο, το οποίο έχει ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες, εδώ και δύο χρόνια, από την οικονομική ύφεση, θα ανέμενε από την Τριτοβάθμια
Συνδικαλιστική μας Οργάνωση να καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο του, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποποιηθούν όχι μόνον οιασδήποτε αύξηση, αλλά, επιπρόσθετα, να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις, με στόχο την υιοθέτηση του κατώτατου ορίου αποδοχών που θέτει η ΕΓΣΣΕ, προκειμένου να αρθεί η απαράδεκτη άνιση μεταχείριση που συντελείται εις βάρος των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου».
Εκπτώσεις και Προσφορές
Αναφερόμενος στο καθεστώς των εκπτώσεων είπε πως θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, ενώ για τις προσφορές ζήτησε να πραγματοποιούνται μάξιμουμ 4 δεκαήμερα προσφορών το χρόνο, τα οποία θα πρέπει εγκρίνονται από τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.
«Ζητούμε να επανέλθει η απαγόρευση των προσφορών ένα μήνα πριν την έναρξη των εκπτώσεων. Επίσης, να απαγορεύονται οι προσφορές το χρονικό διάστημα από 10 ως 31 Δεκεμβρίου καθώς και δύο εβδομάδες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εγκύκλιος Α4/1634/20-10-2005, η οποία αφορά σε πρακτικές προώθησης πωλήσεων, καθώς προκαλείται σύγχυση με τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Αναφορικά με το θέμα του ελέγχου των προσφορών και εκπτώσεων, ζητούμε να συσταθούν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές εμπορίου από τους καλλικρατικούς δήμους και να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για θέματα ελέγχου και αστυνόμευσης της αγοράς.
Στις επιτροπές εμπορίου που θα δημιουργηθούν, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεργασία σε θέματα προσφορών/εκπτώσεων/ωραρίου και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας.
Πηγή.Ολύμπιο Βήμα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ