Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Επιστολή προέδρου ΤΚ Μεθώνης Αντώνη Μπούμπουρα, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές


ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΕΝΝΑ ΦΩΣ - ΕΛΠΙΔΑ

    Η κοινωνία της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου, "τολμώ να πω", ζει έναν αβάσταχτο-βαθύ-απέραντο-ανείπωτο πόνο, πρωτάκουστο για μένα τουλάχιστον όπως εξελίσσεται. Οι βιβλικές καταστροφές των τελευταίων ημερών, δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανέναν μικρό ή μεγάλο, πλούσιο ή φτωχό, δυνατό ή αδύναμο, φιλοκυβερνητικό ή μη. Γίνονται συζητήσεις σε παρέες, σε σπίτια, στις γειτονιές, σε δημόσιους χώρους, με απόψεις αντικρουόμενες ή συγκλίνουσες, κι έρχονται στιγμές που αναρωτιέμαι, άραγε έχουμε τοπικούς άρχοντες ή βουλευτές ή οποιουσδήποτε άλλους αξιωματούχους που μας ανήκουν ή όχι;
    Βέβαια με τα τελευταία θλιβερά γεγονότα να πω, ότι δημιουργήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ πολλών ανθρώπων, με αποτέλεσμα όλοι εμείς που βρισκόμαστε μακριά από τον τόπο της καταστροφής, να νιώθουμε ή να ζούμε ότι είμαστε μέρος αυτής της καταπονημένης κοινωνίας. Διότι είμαστε Έλληνες, και οι Έλληνες σε δύσκολες στιγμές, είναι μια Ελλάδα δυνατή, μια Ελλάδα άτρωτη. Το σκοτάδι γεννά φως κι ελπίδα.
    Επίσης σε αντίθεση με τα παραπάνω, υπάρχει και το διαφορετικό. Δηλαδή ο οχαδερφισμός, "τα εγώ", η εκμετάλλευση όλης της κατάστασης με διάφορους τρόπους, όπως η επίρριψη ευθυνών σε άλλους κρύβοντας τις δικές μας ελλείψεις και τις δικές μας υποχρεώσεις, η υποχρέωσή μας να κόβουμε τα χόρτα του οικοπέδου μας και της αυλής μας, να μην πετάμε μπάζα στα ρέματα γιατί τα φράζουμε κ.α.. Δυστυχώς είμαστε λαλίστατοι στην κριτική, τσιγκούνηδες στην αναγνώριση των  θετικών και άφαντοι στον εθελοντισμό.
    Ευτυχώς που για τον τόπο μας αυτά αποτελούν ενέργειες μεμονωμένων ατόμων. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού και των Μεθωναίων κατοίκων όμορων νομών και της διασποράς συμπαραστέκονται στην πατρίδα τους.  Καταλήγοντας έχω να προσθέσω πως  σαν πρόεδρος εκλεγμένος από το σύνολο των δημοτών της Μεθώνης- Πιερίας, υποχρέωση μου είναι να διαφυλάττω τα συμφέροντα του χωριού και των κατοίκων του με τη δική σας συνδρομή. Γιατί αυτή είναι η δύναμη του ανθρώπου, και προσωπικά πιστεύω στην ανθρώπινη δύναμη. Ας γίνουμε όλοι ο ήλιος που θα φωτίσει τον τόπο μας και τα "σκοτάδια" των άλλων.
    Το ερώτημα που ανακύπτει εύλογα, είμαστε έτοιμοι στη Μεθώνη  ως Δήμος και ως κοινότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιες ακραίες  καταστάσεις; Φυσικά μόνοι μας όχι γιατί δεν διαθέτουμε τα τεχνικά μέσα. Μπορούμε όμως να κάνουμε την πρόληψη. Διάνοιξη ρεμάτων, καθαρισμός φρεατίων, κοπή χόρτων, ιδιαίτερη αποψίλωση όπου υπάρχουν πεύκα, καλή λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών, κατάργηση σκουπιδότοπων, έλεγχος του ύψους των δέντρων φυλλοβόλων και αειθαλών. Επίσης συνεργασία με εθελοντικούς φορείς και σχετικές δομές.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι οι φύλακες άγγελοι του χωριού μας είμαστε εμείς οι κάτοικοί του.  Εφέτος κόψαμε πολλές φορές τα χόρτα. Οι τελευταίες απανωτές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να ξαναθεριέψουν. Βρίσκομαι σε συνεχή συνεννόηση με το δήμο για την αντιμετώπιση του θέματος. Παρά την οικονομική δυσπραγία ο δήμος δεν πρέπει να δείξει ολιγωρία αλλά να βρει τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.
       Απευθύνω έκκληση στους εθελοντές της κοινότητας να συστρατευθούν μαζί μου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χόρτων, όπως το έκαναν πολλές φορές και τους ευχαριστώ. Επίσης σε εθελόντριες γυναίκες για να απομακρύνουμε τις πευκοβελόνες από το πευκοάλσος του Αγίου Νικολάου και από όπου αλλού χρειαστεί. Τα ρέματα ελέγχθηκαν πριν ένα χρόνο και θα ελεγχθούν  πάλι.  Όλα τα υπόλοιπα ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
    Εδώ στη Μεθώνη μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε. Αποδεικνύεται καθημερινά από όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
 Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης Πιερίας
Αντώνης Β. Μπούμπουρας