Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Θες να τραβήξεις μπαγκαζιέρα, σκάφος ή τροχόσπιτο;

Θες να τραβήξεις μπαγκαζιέρα, σκάφος ή τροχόσπιτο; Δες τώρα όσα πρέπει να ξέρεις, από τη χαρτούρα μέχρι τους σωστούς χειρισμούς για τη ρυμούλκηση!

Τι απαιτείται για τη ρυμούλκηση
Η ρυμούλκηση τρέιλερ, μπαγκαζιέρας ή τροχόσπιτου απαιτεί την έκδοση άδειας έλξης από τη Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών που υπάρχει στην περιοχή σας ή από κάποιο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών). Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεστε, τόσο στις περιπτώσεις τροχονομικών ελέγχων, όσο και στις περιπτώσεις ατυχήματος. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να έχετε δηλώσει στην ασφαλιστική σας εταιρεία ότι το αυτοκίνητό σας διαθέτει κοτσαδόρο, καθώς επίσης και το είδος του ρυμουλκούμενου φορτίου.

Έτσι, θα είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση που εμπλακείτε σε τρακάρισμα, η ασφαλιστική σας εταιρεία δε θα σας καλύψει για το ύψος των ζημιών του ατυχήματος. Προσοχή: η άδεια έλξης αφορά σε ένα αυτοκίνητο (ρυμουλκό) με ένα συγκεκριμένο τύπο ρυμουλκούμενου οχήματος και θα πρέπει να την τροποποιείτε κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν ρυμουλκούσατε σκάφος και πλέον επιθυμείτε να έλκετε τροχόσπιτο, θα πρέπει να προχωρήσετε στις ανάλογες τροποποιήσεις. Το ίδιο και αν αλλάξετε αυτοκίνητο.

Η διαδικασία ανά περίπτωση - Προϋποθέσεις
1. Για καινούρια ή μεταχειρισμένα ελαφρά τρέιλερ ή μπαγκαζιέρες, που αφορούν σε μεμονωμένα οχήματα και εφ` όσον δεν υπάρχει έγκριση τύπου για αυτά, ο έλεγχός τους πρέπει να γίνεται από διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό ή υπομηχανικό έτσι, ώστε να πιστοποιούνται η καταλληλότητα και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

2. Στην περίπτωση αλλαγής αυτοκινήτου, θα πρέπει να βεβαιώνεται η ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου.

3. Για άδεια ρυμούλκησης τρέιλερ ή μπαγκαζιέρας ιδιοκατασκευής, πρέπει να βεβαιώνεται η ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου.

4. Στην περίπτωση άδειας ρυμούλκησης καινούριων τροχόσπιτων, πρέπει να βεβαιώνεται η ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου (αν δεν προκύπτει από την έγκριση τύπου), ενώ, αν είναι μεταχειρισμένο προέλευσης εξωτερικού, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο ξένης άδειας κυκλοφορίας τροχόσπιτου ή έντυπος κατάλογος εργοστασίου κατασκευής ή μελέτη μηχανολόγου μηχανικού ή τεχνολόγου υπομηχανικού και υπεύθυνη δήλωση με αποτυπωμένους τους χαραγμένους αριθμούς πλαισίου του αυτοκινήτου και του τροχόσπιτου.

5. Στην περίπτωση άδειας ρυμούλκησης μεταχειρισμένων τροχόσπιτων, πρέπει να βεβαιώνεται η ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου (αν δεν προκύπτει από την έγκριση τύπου) και να παρέχεται υπεύθυνη δήλωση με αποτυπωμένους τους χαραγμένους αριθμούς πλαισίου του αυτοκινήτου και του τροχόσπιτου.


Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας στα παρακάτω;

2 Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

  3 Ο κοτσαδόρος

4 Ασφαλιστικές καλύψεις


https://www.autotriti.gr