Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, παρουσιάστηκε
στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε τη σύνδεση απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη του τουρισμού και εν γένει της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και σημείωσε: «Χρειάζεται, ωστόσο, αφενός να επικοινωνήσουμε την ύπαρξη αυτής της σύνδεσης, καθώς στόχος μας είναι να εξυπηρετούνται μέσω αυτής όχι μόνο οι τουρίστες και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι κάτοικοι των Σποράδων, και αφετέρου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την ακτοπλοϊκή γραμμή. Από τη στιγμή που το Κράτος δεν την εντάσσει στις άγονες γραμμές, πιστεύω ότι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας θα πρέπει να την ενισχύσουν οικονομικά». Ο ίδιος πρότεινε ακόμη να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της λειτουργίας της συγκεκριμένης γραμμής και σε μεγάλες πόλεις των Βαλκανίων.
Ο πλοιοκτήτης της Golden Star Ferries, Γιώργος Στεφάνου, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Η σύνδεση αυτή ήταν για μας ένα επιχειρηματικό ρίσκο, το οποίο πήραμε αφού σεβαστήκαμε και την απαίτηση του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, που παρενέβη επανειλημμένως στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Θελήσαμε να συνεισφέρουμε με τη σειρά μας στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς στην ουσία εκτελούμε κρατικές συγκοινωνίες με ιδιωτικά κεφάλαια. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε στις όμορφες Σποράδες, όχι μόνο τους Βορειοελλαδίτες αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών χωρών, ενώ ένας ακόμη στόχος μας είναι η χρονική παράταση των δρομολογίων και μετά τον Σεπτέμβριο, κάτι που αποτελεί και επιθυμία του Δημάρχου. Είμαστε εδώ και θα το παλέψουμε, αρκεί η γραμμή να μπορεί να καλύπτει τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα».
Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων διακόπηκε το 2009 και επαναλειτούργησε το 2016, μετά από στοχευμένες ενέργειες του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η γραμμή αυτή είναι πολύ αγαπητή στους Θεσσαλονικείς. Καλούμε τον κόσμο να την προτείνει, να τη συστήσει, να προγραμματίσει διακοπές στις Σποράδες, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη». Ο Σπύρος Πέγκας επισήμανε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια κρίσιμη μάζα επισκεπτών και τουριστών. «Η εξέλιξη και τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική με επισκέπτες που έρχονται τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από άλλους ευρωπαϊκούς και όχι μόνο προορισμούς».
Τη στήριξη του Δήμου Αλοννήσου, καθώς και των άλλων δυο δήμων των Σποράδων στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μετέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Αλοννήσου, Κική Αναγνώστου.
Τέλος, όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, το trimaran “SuperSpeed”, χωρητικότητας 440 ατόμων, που εκτελεί τα δρομολόγια μπορεί να ταξιδέψει ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ταχύτητα 32 – 33 μίλια την ώρα, με τη διαδρομή από Θεσσαλονίκη για Σποράδες να διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Το δρομολόγιο εκτελείται καθημερινά με αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη στις 10.00 π.μ. για Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκιάθο και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 60€ για τη μονή διαδρομή και 108€ με επιστροφή, ενώ ισχύουν εκπτωτικές τιμές για ειδικές κατηγορίες πολιτών.
Φωτογραφίες: ΕΔΩ