Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Οργή αγροτών με «στημένη τιμή» στα 16 λεπτά για το σκληρό σιτάρι

Αγγίζει το άριστο η φετινή παραγωγή στον µεγαλύτερο σιτοβολώνα της χώρας, τον θεσσαλικό κάµπο, καθώς χαρακτηρίζεται από άνω του 80% ειδικό βάρος, 90-100% υαλώδη και 14% πρωτεΐνη. Τώρα οι παραγωγοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τιµή µε τα µηνύµατα να είναι όµως δυσοίωνα.
Το εµπόριο αφήνει να πλανώνται µέχρι και τα 16 λεπτά το κιλό. ∆ιευκόλυνε σ’ αυτό και το χαλάζι που έπεσε την τελευταία µέρα στ’ αλώνια προλαβαίνοντας τις µηχανές στο χωράφι.
«Προς το παρόν η τιµή που ακούγεται είναι 16 λεπτά γι’ αυτό τα κρατάµε όλοι ανοιχτά, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο», λέει στην Agrenda ο Iωάννης Τζαβέλλας από το Καλαµάκι Αγιάς, που σήµερα καλλιεργεί µε την οικογένειά του 150 στρέµµατα σκληρό σιτάρι στις θέσεις Μαγούλα, Χατζηµπασίδικο, Τσαΐρι και Ρουµάνι.
Σκιαγραφώντας την κατάσταση σήµερα, ο ίδιος τονίζει ότι «ο µόνιµος «πονοκέφαλός» µας είναι  η πολιτεία που πρέπει να µεριµνήσει για χαµηλότερες τιµές καυσίµων- πετρελαίου, χαµηλές τιµές σε αγροτικά εφόδια, φθηνότερο αγροτικό ρεύµα, κατασκευή έργων αρδευτικού δικτύου αλλά και αποστραγγιστικού,  µείωση φορολογίας και εισφορών. Μόνο έτσι θα σηκώσουµε κεφάλι στον πρωτογενή τοµέα για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται». 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό el - Ελαίας Καρπός