Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Δήμος Κατερίνης: Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας - Λήψη μέτρων αυξημένης ετοιμότητας για τη νέα αντιπυρική περίοδο

 Ο σχεδιασμός και οι δράσεις για την πρόληψη και την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου,
αναπτύχθηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 04 Μαΐου, στο Δημαρχείο Κατερίνης,
Στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συντόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος, σε συνεργασία με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας/Θράκης Αλέξιο Αναστασίου, παρουσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Ευάγγελου Φαλάρα, του  Διοικητή της Τροχαίας Κατερίνης Γεώργιου Πουτουρίδη τονίστηκε ότι οι ενέργειες του Δήμου Κατερίνης επικεντρώνονται  στην πρόληψη, στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, την ενημέρωση και τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και εθελοντές.


Παράλληλα, προσδιορίστηκαν οι κύριες δράσεις κατά αρμοδιότητα των εμπλεκομένων φορέων, που συνδέονται με τη λήψη μέτρων αυξημένης ετοιμότητας, την υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών. Γενικότερα, διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των συναρμόδιων φορέων όσον αφορά στο έμψυχο υλικό και τα μέσα που διατίθενται.
Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι ότι το αυξημένο αίσθημα ευθύνης πολιτών και φορέων σχετικά με την αποτροπή και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, μπορούν να εγγυηθούν και φέτος την αίσια έκβαση της αντιπυρικής περιόδου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν τα τακτικά μέλη του ΣΤΟ - δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων εκπρόσωποι των εμπλεκομένων τοπικών αρχών, φορέων, εθελοντικών ομάδων, συλλόγων κ.α.


Με την ευκαιρία, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος μετέφερε τις ευχαριστίες του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, για την άρτια διαχρονικά συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο Δήμος Κατερίνης, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο:  «[…]υφίσταται το σχέδιο δράσης, ενώ υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κος Ντούρος έκανε λόγο, για την καλή επικοινωνία που υπάρχει διαχρονικά με όλους τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων.


Τέλος, όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων:
Έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται έργα και δράσεις για την αντιπυρική προστασία του Δήμου μας – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών σε σημεία του οδικού δικτύου που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία του πρόσφατου χειμώνα. Τέλος, δημοσιεύθηκαν ανακοινώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ενώ θα γίνει ενημέρωση του κοινού με κάθε πρόσφορο μέσο (εφημερίδες, blog- φυλλάδια) για τις οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές κ.ο.κ.