Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 Η 19η Μαΐου, αποτελεί  ημέρα  ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του
Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί επέτειος απόδοσης τιμής αλλά και στοχασμού, πάνω στα ιστορικά διδάγματα.

Με τον πρέποντα σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη του ποντιακού Ελληνισμού, που με δύναμη ψυχής, πείσμα, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ενότητα και εργατικότητα, κατάφερε παρά την προσφυγιά του, να ανασυγκροτήσει  τις δυνάμεις του, να διατηρήσει τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και τις αξίες του, αλλά κυρίως τη μνήμη των ‘’αλησμόνητων πατρίδων’’ και να χαράξει μια νέα δημιουργική πορεία στις ‘’νέες’’ του πατρίδες, συμβάλλοντας  στην πρόοδο και την ευημερία του  τόπου, όπου εγκαταστάθηκε.

Επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία. Μας διδάσκουν ότι η μνήμη και η γνώση των λαών, αποτελούν βασική προϋπόθεση για μια ειρηνική μελλοντική συνύπαρξη και την ανάγκη για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και περιφρούρηση της εθνικής μας ελευθερίας.

Αποτελεί εθνικό χρέος, να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ως ηθικό χρέος απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα, καθώς η ιστορία όχι μόνο δεν παραγράφεται αλλά η ιστορική γνώση μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης και φιλίας με αισιοδοξία και ελπίδα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου