Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης στο Μικρό Παλλάς… δια χειρός Ναταλίας Δραγούμη!

 Για ακόμη μία φορά -ούτε η πρώτη είναι ΚΑΙ φέτος ούτε φυσικά και η τελευταία- το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης,
εκπροσωπεί επάξια την Κατερίνη, την Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, επιτυγχάνοντας ένα ακόμη μικρό κινηματογραφικό θαύμα.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία cine παραγωγή του σχολείου, προκρίθηκε στον τελικό των 14 καλύτερων ταινιών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, "No Smoking Story", που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της καμπάνιας της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης, συμμετείχε με το film noir με τίτλο «Το τσιγάρο», σε βραβευμένο σενάριο της Έλενας Αϊβαζοπούλου, όντας το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής πανελλαδικά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εκπαιδευτικά αποτελεί σημείο σταθμό στην ελληνική σχολική πραγματικότητα.
Αυτή τη φορά την παράσταση έκλεψαν δύο νέοι πρωταγωνιστές, η Κατερίνα και ο Ανέστης ή, αν προτιμάτε, ο Ανέστης και η Κατερίνα, που γύρισαν το χρόνο πίσω στην πόλη της Κατερίνης και στο μακρινό 1957, για να εκφράσουν με τον πιο εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο το… «Νο smoking story» της ζωής τους! Η ταινία, μετά τη διαγωνιστική επιτυχία της, θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπως άλλωστε όλες οι κινηματογραφικές παραγωγές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου & Λυκείου Κατερίνης, με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.


Την εκδήλωση στο θέατρο «Μικρό Παλλάς» της Αθήνας παρουσίασε η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη. Η εκπρόσωπος της Κριτικής Επιτροπής (ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης και Γιώργος Τσεμπερόπουλος), ηθοποιός κα Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη μετέφερε στο κοινό τις εντυπώσεις της Κριτικής Επιτροπής από τις ταινίες, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε ένα τρίλεπτο trailer με επιλεγμένες σκηνές από τις 14 ταινίες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού, προκειμένου οι παραβρισκόμενοι να πάρουν μια «γεύση» της δημιουργικότητας των μαθητών και των μηνυμάτων που θέλησαν να δώσουν, με τα δευτερόλεπτα του αποσπάσματος από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης να μένουν χαραγμένα στην καρδιά και το μυαλό μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αφορούσε στο κάπνισμα και τις βλαπτικές συνέπειές του για τους ενεργούς και παθητικούς καπνιστές (ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες). Στόχος του ήταν η ανάδειξη εκ μέρους των μαθητών της ιδιαίτερης αξίας που έχει η ζωή χωρίς κάπνισμα, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις.
Η μεγάλη προσέλευση των μαθητών και των γονιών τους στη εκδήλωση, των εκπαιδευτικών και όσων συμμετείχαν στη υλοποίηση του διαγωνισμού, ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για ένα διαγωνισμό που είχε μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα.
Χαιρετισμούς πραγματοποίησαν η κα Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκ μέρους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας και Διευθυντής Φωτογραφίας, κ. Γιώργος Φρέντζος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης.