Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Editor’s Pick: Ειδική μέριμνα για τα νησιά και άμεση πρόσβαση στο AMIF ζητούν οι ελληνικές Περιφέρειες

Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε και από το βήμα της Ελληνικής βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής,
κ. Γιούνκερ –σημαντική η στήριξη μεν, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα δε.
Η Γερμανία ανησυχεί και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Καγκελάριος ανέβασε τους τόνους θεωρώντας αναπόφευκτο τον εμπορικό πόλεμο ΕΕ – ΗΠΑ, ενώ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες.
Οι Στόχοι για το κλίμα χρειάζονται τις πόλεις και τις περιφέρειες για να επιτευχθούν, σύμφωνα με το δήμαρχο της Γάνδης. Το κλίμα –ή μάλλον η αλλαγή του- φέρνει αλλαγές και στη γεωργία, που προσανατολίζεται στην έξυπνη γεωργία για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες  με συχνότερες ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες
Και οι συζητήσεις για την Πολιτική Συνοχής στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο καλά κρατούν, με τους Ευρωβουλευτές να ζητούν για μια ακόμα φορά η Συνοχή να αφορά όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Αυτή την εβδομάδα ήταν οι ελληνικές περιφέρειες που έκαναν έντονη την παρουσία τους στις Βρυξέλλες ζητώντας απευθείας συμμετοχή στη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό αλλά και ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.
Στη Διάσκεψη για τη Συρία συγκεντρώθηκαν 4,4 δις ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ – μάλλον χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία αναμένει νέο κύμα προσφύγων –και η Ευρώπη τρέμει μήπως το τσουνάμι μεταδοθεί και σε αυτή. Ίσως γι αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη θέση του προέδρου της Γερμανικής Βουλής πλέον, δηλώνει ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο.
Στο Βέλγιο ετοιμάζεται ακραίο ισλαμικό κόμμα με στόχο στις εκλογές του 2030 να αποτελέσουν οι Βρυξέλλες την πρώτη ισλαμική πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Νωρίτερα πάντως, σε μόλις δύο μήνες, εκλογές έχει η Τουρκία, με την κυριαρχία Ερντογάν να μην αμφισβητείται -για την ώρα. Πάντως η Γερμανία απαγόρευσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στο έδαφός της αν και ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Ζόλιγκεν για την τελετή μνήμης από τα 25 χρόνια της εμπρηστικής επίθεσης ακροδεξιών σε σπίτι Τούρκων και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η επίσκεψη αυτή.  ΄
Στην οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι 284 δις ευρώ διατέθηκαν για επενδύσει μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ με την Ελλάδα να εμφανίζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά –σε σχέση πάντα με το ΑΕΠ της. Πάντως η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραμένει ανήσυχη και εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων προς τη Ρωσία που πλήττουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πάντως στα καλά νέα η συμφωνία με το Μεξικό για το εμπόριο ανοίγει νέες αγορές για τα Ευρωπαϊκά προϊόντα –και προφανώς αυξάνει τον ανταγωνισμό σε κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η Επιτροπή προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών προτείνοντας νέα μέτρα για τη μετακίνηση των εταιριών, ενώ η  ΕΚΤ εξετάσει την πιθανότητα απόσυρσης των μάλλον υπερβολικών υποχρεώσεων που έχει επιβάλλει στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.
Καλή εβδομάδα και για τον Μέσι, αφού η Μπαρτσελόνα θα είναι πρωταθλήτρια στην Ισπανία και εκείνος κέρδισε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί εμπορικά το όνομά του μετά από διαμάχη 7 χρόνων με την εταιρία Massi.