Κυριακή 1 Απριλίου 2018

«Νεολαία 17- 27»: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των νέων στην Κατερίνη-ο διάλογος και η κινητοποίηση μόλις ξεκίνησαν!

 
 Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού για την ευκαιρία των νέων να συζητήσουν και να μηχανευτούν λύσεις σε διάφορα θέματα για την στρατηγική της νεολαίας 17-27,
ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των νέων Κατερίνης. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης γέμισε με πάνω από ογδόντα νέους μαθητές και φοιτητές οι οποίοι αφού μοιράστηκαν σε ομάδες, ανέλυσαν μείζονα ζητήματα σχετικά με την κατάσταση της τοπικής κοινωνίας. Το παρόν έδωσαν σε κάθε τραπέζι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίο τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.


  Στην διαβούλευση συζητήθηκαν ζήτημα και προτάσεις που θα διαμορφώσουν την εθνική στρατηγική για την Νεολαία 17-27:

(1) Αξιοπρεπής εργασία
(2) Ποιοτική εκπαίδευση
(3) Καλή υγεία και ευεξία των νέων
(4) Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή
(5) Φιλική και ανοικτή προς τους νέους κοινωνία
(6) Μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων
(7) Προαγωγή της αυτονομίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή
              (8) Επιχειρηματική ανάπτυξη των νέων


Οι νέοι της Κατερίνης αφού συζήτησαν τους στόχους που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για τους νέους στην Ελλάδα, προσέγγισαν τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο προτείνοντας τρόπους υλοποίησης.  
  Την εκδήλωση διοργάνωσε  «Το δΙΚΤΥΟ_ Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης», οργανωτική ομάδα της «Συν-Θέση Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης», σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης και το Δήμο Κατερίνης. Επιπλέον, η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο των περιφερειακών, δια ζώσης διαβουλεύσεων με νέους της χώρας και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και το Europe Direct (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης).
  Η συμμετέχουσα στην διαβούλευση, και μαθήτρια λυκείου, Σοφία Νικολαΐδου, δήλωσε:
«Η διαβούλευση ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία για όλους εμάς τους νέους καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε αλλά και το σημαντικότερο και προτέβων, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούμε και να διατυπώσουμε τις ιδέες μας σε θέματα που είναι άκρως επίκαιρα. Έτσι μέσα από την διαβούλευση ακούστηκε και η δική μας φωνή, η οποία κάποιες φορές δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ακουστεί, και για αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διοργάνωση τέτοιων δράσεων, με σκοπό να ακουστούν και να εκφραστούν και οι δικές μας απόψεις».


  Πρόκειται για μία ακόμη δράση της πόλης που στοχεύει στο να ενεργοποιήσει κοινωνικά και πολιτικά τους νέους, δίνοντας τους έμπρακτα την ευκαιρία να εκφραστούν και να αποφασίσουν για ζητήματα που τους αφορούν. Το ερέθισμα για την κινητοποίηση των νέων φαίνεται να έχει έρθει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε!