«Η κατάρτιση δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και δεν υπάρχει πλέον
εκκρεμότητα σε αυτόν τον τομέα. Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την ΠΚΜ θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, ενώ για το σύνολο της χώρας, το έργο των δασικών χαρτών θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υπουργό, πολλοί δήμοι της χώρας δεν έχουν αποστείλει όρια για τους δασικούς χάρτες, μεταξύ των οποίων δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι την προηγούμενη χρονιά με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, νομιμοποιήθηκαν 10 ορειβατικά καταφύγια σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων 4 καταφύγια στην ΠΚΜ, 3 στον Όλυμπο (πλευρά της Πιερίας) και 1 στα Πιέρια Όρη, ενώ υπήρξε η δυνατότητα νομιμοποίησης υφιστάμενων κάμπινγκ, σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, ή νέων κατασκευών υφιστάμενων ήδη αδειοδοτημένων κάμπινγκ που έγιναν χωρίς αδειοδότηση, μέσα σε 3 χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάμπινγκ «Αρμενιστής» στη Χαλκιδική.
«Γνωρίζω την μεγάλη πίεση και προσμονή που υπάρχει για 2 ειδικές περιοχές της Περιφέρειας. Ήδη τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του Ολύμπου και του Δέλτα του Αξιού – Αλιάκμονα – Λουδία βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, και πρόκειται να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε ο υπουργός.
Μιλώντας για τον σχεδιασμό για τα στερεά απόβλητα, διευκρίνισε ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και 8 ξεχωριστές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. «Πέρα από τα έργα του ΠΕΣΔΑ, των οποίων ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται και 15 εκατ. ευρώ για «Διαχείριση εμπορικών, βιομηχανικών ή Επικινδύνων αποβλήτων» και για «Αποκατάσταση βιομηχανικών χώρων και μολυσμένης γης», συμπλήρωσε, διαπιστώνοντας ότι «η έλλειψη ωριμότητας για τα έργα που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι μεγάλη και οι προαπαιτούμενες μελέτες των βασικών μονάδων επεξεργασίας δεν έχουν προχωρήσει». «Για το λόγο αυτό», εξήγησε, «κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση μελετών να ενταχθούν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 3.685.295 ευρώ».
«Δύσκολο στόχο», για την σημερινή Κυβέρνηση χαρακτήρισε τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, όπου «υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις, σπατάλη πόρων χωρίς σαφή στόχευση». Κάνοντας, τέλος, αναφορά στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι στόχος αποτελεί η εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου, δράση η οποία απαιτεί έργα, όπως η χωρική οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης του Καλοχωρίου και η απορρύπανση τάφρου βυρσοδεψείων και εκβολών του Δενδροποτάμου.
«Το όραμα της ΠΚΜ και της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι ένα όραμα για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς. Ο διάλογος και οι ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουμε σχέσεις αξιοπιστίας και κοινής ευθύνης», κατέληξε.
Νατάσα Καραθάνου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ