Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Απρίλιος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης

Το πρωί της Κυριακής 1η Απριλίου 2018 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ροτόντα τη Συμφωνική
Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συναυλία/μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Κασσιανή». Πρόκειται για μία διοργάνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Δημοτικών Μουσικών  Σχημάτων).
Την ίδια ημέρα, Κυριακή 1η Απριλίου 2018 και ώρα 10:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και η ομάδα «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» συνδιοργανώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου και στο Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Ανακτορικού Συγκροτήματος ξενάγηση από την αρχιτέκτονα κα. Φανή Αθανασίου, αναστηλώτρια του Ανακτόρου –  αφυπηρετήσασα υπάλληλο της Εφορείας και τον ξεναγό κ. Ρωμύλο Μαντζούρα. Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση των «Nuit de l’ art» (βιολί: Στ. Σεκέρογλου, ακορντεόν: Δ. Αραμπατζής).  Είσοδος: ελεύθερη.
Την Παρασκευή 20 και 27 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στην έκθεση «1917: Μνημεία στις φλόγες» που παρουσιάζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2018. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Δ-Κ, 10:00 – 13:00: 2310 226931). Η έκθεση περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από φορείς της πόλης, από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αλλά και από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό και σκιαγραφεί μέσα από απτά τεκμήρια την επιρροή της πυρκαγιάς του 1917 στο ιστορικό πρόσωπο της πόλης.
Τον Απρίλιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής αφηγήματος μνήμης με θέμα το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»). Οι όροι του διαγωνισμού περιγράφονται στο συνημμένο Δελτίο Τύπου.
Υπενθύμιση: Από το β΄μισό του Μαρτίου το Επταπύργιο παραμένει ανοιχτό για το κοινό κάθε Δευτέρα και πλέον είναι επισκέψιμο καθημερινά.