Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη»

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας

Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 διοργανώσαμε, με πρωτοβουλία της Δ/ντριας μας κ. Ευαγγελίας Κανάλη, Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας
στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» με την υποστήριξη της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων. Απευθύνονταν  στις δημοσιογραφικές ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών Γυμνασίων και Λυκείων της Πιερίας που εκδίδουν ή σχεδιάζουν να εκδώσουν μαθητικά έντυπα.
Τη διεξαγωγή του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κατερίνης κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Βουλευτής Κατερίνης κ. Χ. Τζαμακλής, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Κ. Κουκοδήμου κ. Παπαργυρίου, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Ε. Λαγδάρης, ο  Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κ. Παυλίδης, ο Δ/ντης Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Ι. Καζταρίδης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι  κ. Ε. Βοσκός και κ. Νικολαΐδης, η Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων ΔΙΔΕ Πιερίας  κ. Μ. Παππά, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυγιάλου κ. Μαρία Αβραμίδου, Δ/ντες Γυμνασίων και Λυκείων, εκπ/κοι και μαθητές.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 307 μαθητές και 72 εκπαιδευτικοί από 17 Γυμνάσια και Λύκεια της Πιερίας. Κατά γενική ομολογία ήταν ένα συνέδριο με άρτια διοργάνωση και υψηλούς στόχους που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος  του τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ3, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρώτη φορά στη χώρα μας διοργανώνεται από σχολείο Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας και ευχήθηκε να βρει και άλλους μιμητές.     


Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση-επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών για σημαντικά θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό, στη συγγραφή και στην έκδοση μαθητικών εντύπων. Για αυτό κύριοι ομιλητές του συνεδρίου  ήταν έγκριτοι δημοσιογράφοι από το χώρο των ΜΜΕ με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως:
«Το Survivor της Εφημερίδας: Παλεύοντας με τα ηλεκτρονικά μεγαθήρια...»  Εισηγητής: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος  του τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ3 
 «Εφημερίδα: μια συλλογική ενημερωτική διαδικασία, ένα προϊόν σε χαρτί» Εισηγητής: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Δ/ντης της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100  
«Αληθινές και αληθοφανείς ειδήσεις - Η εγκυρότητα της είδησης μέσα από τις λέξεις του ρεπορτάζ»  Εισηγητής: Βαγγέλης Ζαμαντζάς, Δημοσιογράφος της εφημερίδας                  « Επτά-Πολιτεία» 
 «Οικονομική διαχείριση της σχολικής εφημερίδας» Εισηγητής: Ξενοφών
Μπαραλιάκος, Εμπορικός Δ/ντής της «Εκδοτικής Ενημερωτικής Ι. Κορομήλης ΑΕ»
«Δεοντολογία, περιορισμοί και αυτολογοκρισία της δημοσιογραφίας» Εισηγητής: Κατερίνα Τσαλού, Δημοσιογράφος της εφημερίδας  «Ημερήσια Πιερίας»                          
Δεύτερος στόχος του συνεδρίου ήταν η δημιουργία, η ανάδειξη και η επιβράβευση των σχολικών εφημερίδων. Γι αυτό από την Κριτική Επιτροπή του Συνεδρίου απονεμήθηκαν δυο Βραβεία, ένα για την καλύτερη εφημερίδα Γυμνασίου, με το οποίο η εφημερίδα του σχολείου μας «ΤΟ Μαθητικό ΒΗΜΑ» και ένα για την καλύτερη εφημερίδα Λυκείου, με το οποίο τιμήθηκε η εφημερίδα του ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς «Λεπτογραφίες». Επίσης δόθηκε  Έπαινος σε όλες τις σχολικές εφημερίδες που αξιολογήθηκαν στο διαγωνιστικό μέρος του συνεδρίου, Βεβαίωση Συμμετοχής σε όλα  τα σχολεία και σε όλους τους σύνεδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα  δύο Βραβεία συνοδεύονταν από laptop για τις ανάγκες των δημοσιογραφικών ομάδων, που προσέφερε  η εταιρεία  Olympics Electronics του κ. Λακασά, τον οποίο και  ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική του χορηγία. Ευχαριστούμε ακόμη το ζαχαροπλαστείο «Ατματζίδης» στον Μακρύγιαλο Πιερίας, το ζαχαροπλαστείο «Μπούσιας» και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πύδνας - Κολινδρού κ. Μ. Μαυρίδη για την προσφορά εδεσμάτων  για τους σύνεδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
            Στο πλαίσιο της Τοπικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας αναλάβαμε ακόμη την καταγραφή και καταχώριση των σχολικών  εφημερίδων σε ένα Αρχείο Μαθητικού Εντύπου, ώστε να μην χαθούν στο χώρο και στο χρόνο. Επίσης προσκαλέσαμε τους Αρχαιολόγους  κ. Αθηνά Αθανασιάδου και κ. Κων/νο  Νούλα για να παρουσιάσουν στους σύνεδρους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βόρειας Πιερίας που φυλάσσονται στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, θέλοντας έτσι να δώσουμε  την ευκαιρία στους μαθητές - δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, να πάρουν συνεντεύξεις ή να γράψουν ένα αντίστοιχο άρθρο στις εφημερίδες τους.


Τις εργασίες και τις ανακοινώσεις του συνεδρίου πρόκειται να καταγράψουμε στα Πρακτικά του Συνεδρίου που σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Εκτενείς αναφορές για το Συνέδριο  έγιναν στον Τύπο και στο διαδίκτυο:
olympiobima.gr/http%3A//olympiobima.../synedrio-mathitikis-dimosiografias.../edit 
            Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαθητικής Δημοσιογραφίας, ευχόμαστε το όραμα και η ιδέα της Δ/ντριας μας κ. Ευαγγελίας Κανάλη να γίνει θεσμός για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της Πιερίας και ευχαριστούμε  όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων, τη Δημοτική Αρχή Πύδνας Κολινδρού, την Τοπική Κοινότητα Μακρυγιάλου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη συμβολή τους στη διοργάνωσή του.