Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

"Όταν η αδιαφορία γίνετε έγκλημα!" - Γράφει ο Δημήτριος Σιανίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύδνας Κολινδρου

 Την βαθιά μου απογοήτευση θα ήθελα να εκφράσω, καθώς και όλων των δημοτών μας, μετά από την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από την παράκτια ζώνη των αλυκών Κίτρους.



 Τα συναισθήματα όλων μας μπροστά σε αυτό το θέαμα είναι μόνο «ντροπή» και «οργή», τα όποια προφανώς ο κ. Δήμαρχος δεν συμμερίζεται.


Η ρύπανση της παράκτιας ζώνης των Αλυκών Κίτρους, μιας προστατευόμενης περιοχής από διεθνείς συμφωνίες, αποτελεί αυτή την στιγμή ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η «απούσα» Δημοτική Αρχή.


Για άλλη μια φορά εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα δίχτυα και πλαστικά βαρέλια από τους μυδοτρόφους της περιοχής, συνθέτουν το «απαράδεκτο σκηνικό ντροπής», κάτι που αφήνει την «απούσα» Δημοτική Αρχή παγερά αδιάφορη.


Επιπλέον, είναι γνωστό πως όλα αυτά τα απορρίμματα που καταλήγουν στην ακτή, καταναλώνονται από διάφορα ψάρια που μπορεί να καταλήξουν εύκολα στο πιάτο µας µέσω της τροφικής αλυσίδας.



  Το 2011 ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Πύδνας, παρά τις τεχνικές αλλά και τις διαδικαστικές δυσκολίες που είχα να αντιμετωπίσω, κατάφερα να κρατήσω καθαρό όλο το κομμάτι της παράκτιας ζώνης των Αλυκών, στην όποια μην ξεχνάμε ότι παράγονται χιλιάδες τόνοι μαγειρικού αλατιού.


Αφού ζήτησα την άδεια παρέμβασης στον χορό και όχι παραβίασης της προστατευόμενης περιοχής από τον «φορέα Διαχείρισης Δέλτα Άξιου και Αλιάκμονα», μου στάλθηκε σχετικό έγγραφο με τις απαραίτητες ανεργίες που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε με την επίβλεψη του φορέα να καθαριστεί ο Αιγιαλός.


Είναι προφανές πως η ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον τουρισμό και την αλιεία, επιφέροντας αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις.


Δεδομένου λοιπόν ότι η τουριστική αξία μιας περιοχής σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό µε την αισθητική της εικόνα, η υποβάθμιση τουριστικών παράκτιων περιοχών εξαιτίας της ρύπανσης, έχει ως άμεσο αποτέλεσα την αντίστοιχη μείωση της τουριστικής δραστηριότητας και την συνεπακόλουθη απώλεια σημαντικών οικονομικών κεφαλαίων.


Απέναντι στην σημερινή εικόνα, που μόνο οργή και θλίψη προκαλεί στους Δημότες σας, τι ακριβώς κάνετε εσείς κ. Δήμαρχε και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοί σας???
Ποιες είναι οι δίκες σας ενέργειες απέναντι στην εικόνα αυτής της τεράστιας ρύπανσης του Αιγιαλού καθώς και της θαλάσσιας περιοχής??


Είναι προφανές ποσό αξιώτικη και ανύπαρκτη είναι η πολιτική σας δραστηριότητα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όσο είναι ρύπανση των θαλασσών και ακτών του Δήμου στον όποιο εκλεχτήκατε.


Αν καταστρέψουμε τον βιότοπο, δηλαδή τον χώρο όπου ζουν κάποια σπάνια ειδή πουλιών, τότε αυτόματα θα καταστρέψουμε και τα ειδή αυτά, μιας και δεν θα βρίσκουν  την τροφή τους.


                Ως Δημοτικός Σύμβουλος οφείλω να  παραμένω πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις μου, για το καλό του Δήμου Πύδνας Κολινδρου του οποίου είμαι και εγώ Δημότης!