Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης ειδική δημόσια συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2016

Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2016, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού
Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι ο ετήσιος απολογισμός του δημοτικού έργου περιλαμβάνει τις δράσεις της διοίκησης σε όλο το εύρος των  αρμοδιοτήτων της, καθώς και όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της και σταχυολόγησε εκείνες τις πολιτικές δράσεις που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα,  λόγω της συγκυρίας που διανύει η πόλη και η χώρα εν γένει. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω πρώτα την πρωτοβουλία σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το 2016 υπογράψαμε τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την κορύφωση των προηγούμενων προσπαθειών μας, όπως είναι η δημιουργία φιλοξενείου αιτούντων άσυλο και οι πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις για την ενσωμάτωση των προσφύγων στον αστικό ιστό. Παράλληλα, συνεχίσαμε και εμπλουτίσαμε όλες τις δράσεις μας με στόχο την υποστήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας».
Ο Γιάννης Μπουτάρης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ευόδωση των επίμονων προσπαθειών του Δήμου με ζητούμενο την παραχώρηση διαχείρισης του παραλιακού μετώπου της πόλης, επιστέγασμα της οποίας υπήρξε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. «Όταν ξεπεραστούν και τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά προσκόμματα, θα μπορέσει ο Δήμος επιτέλους να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του, προς όφελος των δημοτών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στον τομέα διαχείρισης και ανάπλασης του δημόσιου χώρου, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η παράδοσή της επισφραγίζει τη βούληση της διοίκησης για πιο ανθρώπινους και προσιτούς στους πεζούς δημόσιους χώρους.
Αναφερόμενος στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον εξωραϊσμό του δημόσιου χώρου, ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε τις συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωση και επιτόπου ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην οδό Βενιζέλου, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρωθεί η κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του Μετρό. «Αυτό εξασφαλίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Όσο και να διαστρέφουν μερικοί τα γεγονότα, αποδείχτηκε ότι η κατάληξη αυτή ήταν όχι μόνο πολιτικά και πολιτιστικά επιβεβλημένη, αλλά και τεχνικά εφικτή. Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την έκβαση αυτή».
Αξιοσημείωτη ενέργεια για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας χαρακτήρισε ο Δήμαρχος την έναρξη της λειτουργίας του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS. «Το σχήμα λειτουργεί πλέον ως μια προ-θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, που συμπεριλαμβάνει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και είναι ανοικτό σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης.
»Μέσα στο 2016, εξάλλου, η πόλη μας έγινε και επισήμως μέλος του παγκόσμιου Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων («100 Resilient Cities») με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του το γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας.
»Μέσα στην ίδια χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έγινε ο πρώτος ΟΤΑ της χώρας που αξιοποίησε το πρόγραμμα JESSICA, προκειμένου να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού. Επιπλέον, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε έργα με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό όφελος για την πόλη και τους δημότες».
Όσον αφορά την επιλογή για ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε: «Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη μας θητεία και πλέον –κατά γενική ομολογία- έχει θεαματικά αποτελέσματα, είναι η βραβευμένη δράση της Διπλωματίας των Πόλεων που υλοποιούμε με στόχο την τουριστική προβολή της πόλης. Η επιβράβευση αυτή μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να δουλέψουμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος».
»Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο καταφέραμε να αντιπαρέλθουμε με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια, βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Με τις ίδιες αρχές πορευόμαστε και θα πορευτούμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα και να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική» κατέληξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν οι Αντιδήμαρχοι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, παρουσιάζοντας τον επιμέρους απολογισμό των Διευθύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Όπως προκύπτει από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, ο απολογισμός του 2016 σε αριθμούς, καταγράφεται ως εξής:
  • Πραγματοποιήθηκαν 29 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Εξασφαλίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες, δωρεές και ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Χορηγήθηκαν 900 συσσίτια – σε καθημερινή βάση – σε συμπολίτες που είχαν ανάγκη
  • Περισσότερα από 1.500 παιδιά είχαν κάθε ημέρα στο σχολείο κολατσιό
  • Άγιος Στυλιανός: 68 αιτήσεις υιοθεσίας από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι 13
  • ΚΕΔΗΘ: Η μόνη αντίστοιχη επιχείρηση στην Ελλάδα που είναι οικονομικά αυτοτελής
  • Σημαντικές συνεργασίες δομών του Δήμου με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ)
  • Χτίστηκαν πέντε νέα σχολεία
  • Υλοποιήθηκε η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών
  • Φυτεύτηκαν 1.594 νέα δέντρα και 72.000 νέα φυτά
  • Βεβαιώθηκαν 111.684 κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας
  • Περισσότεροι από 1.500 πολίτες καθημερινά εξυπηρετήθηκαν από τα έξι ΚΕΠ του Δήμου
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας που ολοκλήρωσε τον εσωτερικό έλεγχο
  • Μείωση 6% στα δημοτικά τέλη του 2017
  • Χορηγήθηκαν 724 νέες άδειες λειτουργίας σε επιχειρήσεις
  • Πραγματοποιήθηκαν 367 αυτοψίες σε καταστήματα για κατάληψη δημοσίου χώρου
  • Συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Εργασίας – Εξυπηρέτηση 727 πολιτών
Τέλος, ως αποτέλεσμα και της Διπλωματίας των Πόλεων, για το 2016, καταγράφονται:
  • 6.000.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μακεδονία- Ρεκόρ επισκεπτών
  • 6 νέα ξενοδοχεία
  • 70% η μέση πληρότητα της πόλης- ρεκόρ δεκαπενταετίας
  • 26 Διεθνή Συνέδρια- 6.109 σύνεδροι- Θεαματική άνοδος στην παγκόσμια κατάταξη συνεδριακού τουρισμού
Το πλήρες κείμενο του απολογισμού βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Απόστολος Αγγελόπουλος, παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης Αρχής, για το 2016. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης: ΕΔΩ
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολιτικών παρατάξεων, καθώς και φορέων της πόλης, από τους τομείς του εμπορίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας και οργανισμών κοινής ωφελείας.