Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Επίκαιρο άρθρο Αντώνη Ζαρκανέλα: ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΔΟΥΡΟΥ;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ & Η κ. ΔΟΥΡΟΥ;
                                                                        Αντώνη Ι. Ζαρκανέλα
π. Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης
της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
.

            Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την ευρωπαϊκή ηγεσία  «για το κύμα αλληλεγγύης» που εξέφρασε για τις καταστροφές της θεομηνίας που έπληξε ιδιαίτερα την Αττική, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν. Όμως, όπως είπε, «λόγω της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που καθυστερεί», τη ζητούμενη βοήθεια, «θα βοηθήσουμε το λαό μας με τις δικές μας δυνάμεις». Με άλλα λόγια, θα λύσει τα προβλήματα της θεομηνίας η Ελλάδα με τον γρήγορο, αποτελεσματικό και ορθολογικά οργανωμένο ελληνικό κρατικό γραφειοκρατικό μηχανισμό..
            Αυτά τα είπε ευρισκόμενος στη Σουηδία. Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Ελλάδα, η εικόνα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι εντελώς διαφορετική. Η κα Δούρου, ως «ιέρεια» της πάντοτε καταγγελτικής Αριστεράς και έχοντας από πίσω της συμπαραστάτες όλο τον κομματικό συντροφισμό, βγήκε στην επίθεση καταγγέλλοντας «το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο», «..τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου», «την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τη διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του δημοσίου» κλπ.
            Και μάλιστα η κα Δούρου θέλοντας να προλάβει και να μείνει στους απέξω... καταθέτει υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δείχνοντας όλους από το κακό παρελθόν ότι ευθύνονται για το παρόν ξεχνώντας ότι και η ίδια ανήκει τώρα πια σε αυτό το παρελθόν. Το πιο πρόσφατο βεβαίως. Φταίνε όλοι οι άλλοι.. οι προηγούμενοί της.. οι υφιστάμενοί της... η ευθυνοφοβία των άλλων.. η γραφειοκρατία που βρήκε.. η απάθεια που κληρονόμησε.. η κλιματική αλλαγή... Από αυτά που έγραψε στην αναφορά της και απ’ αυτά που είπε στην εκπομπή του Παπαδάκη, στον Αντέννα ΤV, φάνηκε το «έργο» της. Είπε διάφορα η κα Δούρου για τα ρέματα, τους καθαρισμούς τους, τα έργα για την προστασία των οικισμών κλπ. Όταν ήταν υποψήφια ή πρωτοεκλεγμένη Περιφερειάρχις είχε πει ότι για να γίνουν οι σχετικές μελέτες θα απαιτούνταν (μόνον) «έξι μήνες». όταν ανέλαβε, βρήκε τις μελέτες έτοιμες στα συρτάρια να περιμένουν, καταγγέλλοντας όμως γι’ αυτό τους προηγούμενους που τις είχαν στα συρτάρια. Με έτοιμες τις μελέτες τρία χρόνια τώρα η ίδια δεν προχώρησε τίποτα. Και όταν έγινε η καταστροφή και χάθηκαν ζωές, μαθαίνουμε από στόματος της ιδίας ότι αυτή έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει αλλά δεν απήντησε ο Δασάρχης ο οποίος μάλιστα, με τον «Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», οι Διευθυντές γενικά είναι πιο ψηλά πιο ισχυροί και από τον Πρωθυπουργό!!!.
            Ας μιλήσουμε, όμως, κα Δούρου λίγο σοβαρά. Συγκεκριμένα, κα Δούρου τί κάνατε για να καταπολεμήσετε την ευθυνοφοβία, την απάθεια των υφισταμένων σας που τώρα κατηγορείτε; Για το συγκεκριμένο θέμα. Πότε και πόσες φορές ζητήσατε -συγκεκριμένους αριθμούς πρωτοκόλλου παρακαλώ- να σας απαντήσει ο Δασάρχης; Όταν εκείνος δεν σας απαντούσε, επικοινωνήσατε με τον Γραμματέα της αποκεντρωμένης -αριθμούς πρωτοκόλλου παρακαλώ-. Αφού δεν απαντούσε ή αδιαφορούσε και εκείνος, απευθυνθήκατε στον υπουργό Εσωτερικών που είναι ο προϊστάμενος του Γραμματέα -αριθμό πρωτοκόλλου παρακαλώ-; ΑΝ τα κάνατε όλα, αυτά άξιος ο μισθός σας. Αν δεν τα κάνατε, τότε η Γενική Εισαγγελέας δεν θα αργήσει να βρει ποιοι φταίνε πραγματικά. Εσείς όμως, τότε, πρέπει να τηρήσετε τη δέσμευση σας για κάτι που είχατε πει περί παραιτήσεως, έστω, εάν και εφόσον.. Δεν γνωρίζετε, τέλος πάντων, ότι και ο Προϊστάμενος, είτε πολιτικός είτε υπηρεσιακός μιας κρατικής -και όχι μόνον- δομής  είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις παραλήψεις των υφισταμένων του;