Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αυξητική στήθους: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Το γυναικείο στήθος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μητρότητα και με τη θηλυκότητα. Έλκει σαν μαγνήτης τα ανδρικά βλέμματα και πολλές
γυναίκες απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό, όταν επιθυμούν να αλλάξουν το μέγεθός του, σε μια προσπάθεια να επανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.
Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr), οι γυναίκες στην Ελλάδα, που θέλουν να κάνουν αυξητική στήθους, ζητάνε τα εξής:
-          Ζητούν φυσικό αποτέλεσμα σε ποσοστό 90% και 10% ζητούν μεγάλο στήθος, μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί στο σώμα τους.
-          Όλες ζητούν φυσικό αποτέλεσμα και δείχνουν ενδιαφέρον στο ντεκολτέ, να είναι σχετικά κοντά τα δύο στήθη.
-          Μετά από εγκυμοσύνη, που χάθηκε ο όγκος ψηλά και άδειασε το στήθος, ζητούν επιστροφή του όγκου.
-          Μερικές φορές φέρνουν φωτογραφία από glamorous μοντέλα για να εξηγήσουν το σχήμα που επιθυμούν.
-          Τις ενδιαφέρει να φαίνεται φυσικό και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα.
Μεγάλη σημασία έχει η επίσκεψη της γυναίκας στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού πριν από την επέμβαση. Διότι σε σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα καθοριστούν ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, καθώς και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ.
«Η μικρή χειρουργική τομή 4 εκατοστών μπορεί να γίνει σε τρία σημεία: στην υπομάστια πτυχή κάτω από το στήθος (το συνηθέστερο), στη θηλαία άλω (στην περιοχή της θηλής) και σπάνια στη μασχάλη. Αν η γυναίκα έχει ήδη αρκετό στήθος, που δεν παρουσιάζει σημαντική πτώση, το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μυ, αλλά κάτω από το ήδη υπάρχον στήθος. Αν η ασθενής δεν έχει αρκετό όγκο στήθους για να καλυφθεί το ένθεμα, τότε η σιλικόνη τοποθετείται κάτω από τον μυ, με αποτέλεσμα η περίοδος μετεγχειρητικής ανάρρωσης να αυξάνεται λίγο», μας εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης.
Η επέμβαση, που γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα. Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αργά την ίδια ημέρα ή να μείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να έχει κανονίσει άδεια από την εργασία της περίπου 3 έως 5 ημέρες. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να φοράει ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν για δύο εβδομάδες συνεχώς και στη συνέχεια ο ειδικός στηθόδεσμος φοριέται μόνο την ημέρα για ακόμη δύο εβδομάδες.
Η αυξητική στήθους είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Δεν είναι τυχαίο που πολλές διάσημες γυναίκες από τον χώρο της showbiz μεγαλώνουν το στήθος τους και συχνά δεν διστάζουν να μιλήσουν δημόσια γιαυτό.
Αλλάζοντας την εμφάνιση του μπούστου τους οι γυναίκες αισθάνονται πιο όμορφες, κάτι που αλλάζει όχι μόνο τη διάθεσή τους αλλά και ολόκληρη τη ζωή τους.
Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης επισημαίνει: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ασθενή και στον γιατρό, ο οποίος χρειάζεται να έχει μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη επέμβαση και να μπορεί να δείξει στην ασθενή φωτογραφίες από παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική της. Οι φωτογραφίες προηγούμενων ασθενών μπορούν να δώσουν την εικόνα που θα έχει το δικό σας στήθος μετά τη χειρουργική επέμβαση».
Ενθέματα σιλικόνης
Όλα τα ενθέματα για την αυξητική του στήθους αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα, το οποίο είναι φτιαγμένο από στερεά σιλικόνη. Εκείνο που αλλάζει είναι το περιεχόμενό του. Στα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης το περιεχόμενό τους είναι σε μορφή τζελ “cohesive gel”. Ακόμη και στην περίπτωση πιθανής ρήξης του ενθέματος – γεγονός που είναι πολύ σπάνιο – η σιλικόνη δεν φεύγει, μιας και είναι σε μορφή τζελ. Τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης έχει διαπιστωθεί πως είναι απολύτως ασφαλή, μετά και από αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση των ενθεμάτων σιλικόνης με παθήσεις. Αποτελέσματα από μακροχρόνιες μελέτες στις Η.Π.Α. δείχνουν ότι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης έχουν μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Η σιλικόνη δεν εμποδίζει τη μαστογραφία, απλά χρειάζονται μερικές πρόσθετες πλάγιες λήψεις. Γυναίκες που έχουν ενθέματα σιλικόνης στο στήθος έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, με γυναίκες που δεν έχουν ενθέματα σιλικόνης.
Η απόφαση για το μέγεθος του ενθέματος λαμβάνεται από κοινού με τον γιατρό.
Πριν από την επέμβαση
-          Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία μια εβδομάδα πριν από την επέμβαση.
-          Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει για την συνέχισή της.
-          Απαγορεύεται το αλκοόλ 48 ώρες πριν από την επέμβαση.
-          Απαγορεύεται η ασπιρίνη, για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την επέμβαση. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη.
-          Εάν είστε καπνίστρια, είναι σημαντικό να ελαττώσετε σημαντικά το κάπνισμα ή ακόμα καλύτερα να σταματήσετε να καπνίζετε.
-          Το πρωί πριν από την επέμβαση μπορείτε να κάνετε ένα ντους ή μπάνιο το σώμα σας και να λούσετε τα μαλλιά σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε σπρέι μαλλιών ή άλλα προϊόντα. Ξυρίστε τις μασχάλες σας. Μην βάλετε καθόλου κρέμες.
-          Προμηθευτείτε έναν αθλητικό στηθόδεσμο, στο κατάλληλο μέγεθος που θα έχετε συνεννοηθεί προηγουμένως με τον γιατρό.
Την ημέρα της επέμβασης
-          Απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την επέμβαση.
-          Αφαιρέστε το βερνίκι νυχιών, τους φακούς επαφής, τα κοσμήματα και το μακιγιάζ, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για το νοσοκομείο.
Μετά την επέμβαση
-          Απαγορεύεται η ασπιρίνη για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
-          Απαγορεύεται το αλκοόλ για 48 ώρες μετά την επέμβαση.
-          Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο πλαστικός χειρουργός.
-          Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πρώτο καλοκαίρι μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού στο στήθος, ιδιαίτερα στα σημεία που βρίσκονται οι μικρές τομές.
-          Το μπάνιο επιτρέπεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι επίδεσμοι. Το ντους επιτρέπεται μετά την πρώτη ημέρα της επέμβασης, αλλά κρατώντας τους επιδέσμους στεγνούς.
-          Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση καλό θα ήταν ν’ αποφύγετε τις μετακινήσεις και να ξεκουραστείτε στο σπίτι σας.
-          Αποφύγετε την οδήγηση για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.
-          Φοράτε τον ειδικό στηθόδεσμο μέρα-νύχτα, για τις πρώτες 2 εβδομάδες και κατόπιν μόνο την ημέρα, για 2 εβδομάδες ακόμα.
-           Απαγορεύεται να φορέσετε στηθόδεσμο με μπανέλες, για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
-          Η πρώτη συνάντηση με τον γιατρό, μετά την επέμβασή σας, θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ πριν την αποχώρησή σας από την κλινική.
«Συμπερασματικά, η αυξητική επέμβαση του στήθους μπορεί να γίνει με ασφάλεια και να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα στη γυναίκα. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η αυξητική στήθους έχει μικρούς κινδύνους επιπλοκών, οι οποίοι μειώνονται όταν η γυναίκα απευθύνεται σε ειδικό πλαστικό χειρουργό, με διαπιστωμένη μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση», καταλήγει ο κ. Γαϊτάνης.