Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΣΤΗ ΓΗ .... ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Με ένα ενδιαφέρον θέμα συνεχίζει για τρίτη περίοδο η Ομάδα
Επιστημόνων Κολινδρού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, διοργανώνει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00' στην Αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Πεταλά Μαρία (κόρη της Ελένης Παπακίπη, με καταγωγή από τον Κολινδρό),  καθηγήτρια στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
  Το θέμα που θα αναπτύξει είναι:
 Νερό: το πολυτιμότερο αγαθό στη γη …. και στο διάστημα.
   Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι περιβαλλοντικές θεωρήσεις και πολιτικές πηγάζουν από το γεγονός ότι το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος, απαραίτητος για τη ζωή. Άλλωστε, οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη χρήση πόσιμου νερού. Πώς όμως ικανοποιούνται οι ανάγκες σε πόσιμο νερό στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές;
  «Όσο σημαντικό είναι το νερό στη γη, άλλο τόσο σημαντικό είναι και στο διάστημα» δηλώνει συχνά ο επικεφαλής των ευρωπαίων κοσμοναυτών, Φρανκ ντε Βεν (Frank de Winne). Το νερό είναι ο σημαντικότερος πόρος, μετά το οξυγόνο, για τη ζωή στο διάστημα. Μέχρι πρόσφατα, το νερό που χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προερχόταν αποκλειστικά από τη γη, ενώ σήμερα ορισμένες ανάγκες σε νερό καλύπτονται από την ανακύκλωσή του. Πώς όμως χρησιμοποιείται το νερό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ποιες είναι οι εξελίξεις; Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για διαστημικές εφαρμογές δίνουν λύσεις, καθιστούν εφικτές τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές και ενισχύουν την προσβασιμότητα στο πιο πολύτιμο αγαθό επάνω στη γη.
  Σας περιμένουμε.