Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Περιοδεία στην Κατερίνη από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Δελή

 Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης περιόδευσε την Παρασκευή 13 Οκτώβρη, κλιμάκιο της ΚΟ Πιερίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη
Δελή, βουλευτή του Κόμματος. 
Η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι εκρηκτική και το Νοσοκομείο της Κατερίνης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση αυτής της κατάστασης.
Το κύριο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η έλλειψη προσωπικού και σε νοσηλευτικό και, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα τα ωράρια για τους εργαζόμενους να είναι εξαντλητικά, τμήματα να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και να μην ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες του νοσοκομείου στις ανάγκες του πληθυσμού.
 Ενώ υπάρχουν οι υποδομές και τα μηχανήματα, αυτά  δεν λειτουργούν λόγω των πιο πάνω ελλείψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μαγνητικός τομογράφος που αν και υπαρχει ειδικος χώρος ο τομογράφος δεν λειτουργεί μιας και τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Κάτι τέτοιο μπαίνει εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Άλλο παράδειγμα είναι εκείνο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου ενώ υπάρχουν 11 κρεβάτια με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν υπάρχει το προσωπικό για να τα καλύψει όλα και λειτουργούν τα 5 ενώ τα υπόλοιπα είναι συσκευασμένα, όπως αγοράστηκαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό είναι και το τμήμα των νεφρολόγων καθώς για όλο το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχουν δύο νεφρολόγοι οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, της ΜΕΘ κι άλλες μονάδες όπου είναι απαραίτητη η παρουσία τους. Λόγω της μη επάρκειας του προσωπικού, περίπου το 30% των νεφροπαθών δεν εξυπηρετείται και στρέφεται σε ιδιώτη προκειμένου να πραγματοποιήσει μία αιμοκάθαρση.  
Στο πλαίσιο της περιοδείας, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου ο γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ Παπαδόπουλος Αντώνης αναφέρθηκε στο πρωτοφανές περιστατικό να μην επιτραπεί στον εκλεγμένο βουλευτή Γ. Δελή να επισκεφθεί το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και να ασκήσει μία από τις αρμοδιότητές του, να συζητήσει δηλαδή με τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και να αποκτήσει γνώση της κατάστασης από πρώτο χέρι. 
Οι δύο ομιλητές Γιάννης Δελής και Μπάμπης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν μία σειρά σχολεία στο νομό Πιερίας καθώς και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η εκπαίδευση από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που βαδίζει στην ίδια ρότα των προκατόχων της.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει πρόβλημα στέγης στο 14ο νηπιαγωγείο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί, στο 14ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης, αλλά και την έλλειψη γυμναστηρίων στα τρία νέα δημοτικά.
Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μεγαλύτερος, σημειώνεται ενδεικτικά ότι στο Μουσικό Σχολείο και στο 3ο σχολικό συγκρότημα (3ο Γυμνάσιο και Λύκειο) γίνονται μαθήματα και σε κοντέινερ, ενώ το 5ο Γυμνάσιο στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα.
Σοβαρά, επίσης, είναι τα προβλήματα στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 2ο και 5ο ΓΕΛ, όπου χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτοψίες και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες επισκευής και αποκατάστασης ενώ παρατηρούνται φαινόμενα αποκόλλησης σοβάδων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η μη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Πιερίας. Ενώ αρχικά έπρεπε να λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, στο Εσπερινό και στο ΕΠΑΛ Αιγινίου 18 ολιγομελή τμήματα, τελικά εγκρίθηκαν τα 12, κόπηκε δηλαδή το 1/3 των τμημάτων.
Επισημάνθηκε επίσης, ότι τα προβλήματα της παιδείας, λιγότερο ή περισσότερο, αφορούν όλους. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όλος ο λαός, με οργάνωση στα σωματεία του, στην ΕΛΜΕ και το ΣΕΠΕ, στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, στις μαθητικές κοινότητες, στη Λαϊκή Επιτροπή, έχουν χρέος να βγουνν μπροστά μαζικά και ταξικά και να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων και, ακόμη περισσότερο, να δουν την προοπτική του αγώνα, ώστε να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στα πράγματα. Προηγουμένως όμως πρέπει να βγει δυνατά στο προσκήνιο.
Επίσης ο Γιάννης Δελής παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης.