Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ερώτηση του βουλευτή Πιερία του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη για τα ακτινίδια

Μέτρα για την προστασία
της ποιότητας του ελληνικού ακτινιδίου


Την ανάγκη  να ληφθούν συγκεκριμένα  μέτρα για να προστατευτεί η ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου και να αποτραπεί η απώλεια της προστιθέμενης αξίας του, επισημαίνει, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ  Στέργιος Καστόρης.

Αναλυτικά η  ερώτηση, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με τη συνυπογραφή άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

Σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν επειγόντως ιδιαίτερης προσοχής, αντιμετωπίζει το ακτινίδιο, ένα από τα πλέον εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Η καλλιέργεια ακτινιδίου είναι μια δυναμική και κερδοφόρα καλλιέργεια, που αποφέρει σημαντικά έσοδα, τόσο στους αγρότες, όσο και στο δημόσιο, έσοδα άκρως απαραίτητα και κρίσιμα ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η παραγωγή ακτινιδίου καθιστά τη χώρα μας τρίτη παγκοσμίως παραγωγό χώρα μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, με το ελληνικό ακτινίδιο να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως προς την ποιότητά του.
Ωστόσο, μια σειρά κίνδυνοι, εδώ και καιρό έχουν εντοπιστεί και επισημανθεί από τους παραγωγούς και τους συνεταιριστικούς φορείς, και μπορεί να αποβεί ολέθριο, αν αυτοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα:

- Η μη τήρηση των αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που ορίζουν την περίοδο κοπής, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου. Η παράνομη πρόωρη κοπή και εμπορία δίνει τη δυνατότητα σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα να διαθέτουν ποιοτικά υποβαθμισμένα ακτινίδια στην αγορά, με συνέπεια τη δυσφήμιση του προϊόντος και τον αποκλεισμό του από ξένες αγορές.

- Η παράνομη, χωρίς τυποποίηση, εξαγωγή ακτινιδίου σε ακατάλληλες, επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, η οποία ενέχει  σοβαρούς φυτοϋγειονομικούς κινδύνους μεταφοράς και διασποράς ασθενειών. Ένας από τους σοβαρούς  κινδύνους είναι η μετάδοση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Pseudomonas syringae pv. Actinidiae (PSA), που εμφανίστηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με γνωμάτευση και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου η χρήση παλετοκιβωτίων ενέχει τον κίνδυνο  διασποράς του βακτηριδίου αυτού και μπορεί να απειλήσει τις καλλιέργειες της χώρας μας. Οι παράνομες, αυτές πρακτικές εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων (ψυγείων) αναγκάζουν πολλούς παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους κατευθείαν από το χωράφι σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα.

- Η χωρίς τυποποίηση εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων, εκτός από φυτοϋγειονομικούς κινδύνους, ενέχει και μια σειρά άλλους σοβαρούς κινδύνους όπως απώλεια θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες (από την απουσία εργασιών διαλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης) και εσόδων για το δημόσιο (από τον Φ.Π.Α κ.λ.π).
Τα φαινόμενα αυτά έγιναν πολλές φορές αντικείμενο καταγγελιών από συνεταιριστικούς φορείς των ακτινιδιοπαραγωγών. Η πάταξή τους ωστόσο φαίνεται πως προσκρούει στη «διασπορά» αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα  τους πλημμελείς ή και ανύπαρκτους ελέγχους στα διάφορα στάδια παραγωγής και διακίνησης.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την έρευνα και την τυποποίηση-μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους εκπροσώπους των ακτινιδιοπαραγωγών (σε συνάντηση που είχε  μαζί τους, στις 18/9/2016) πως η διαχείριση της παραγωγής του ακτινιδίου επιβάλλεται να γίνει «με σοβαρότητα και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-              Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει προχωρήσει το υπουργείο για τον έλεγχο α) της παράνομης πρόωρης κοπής και β) της παράνομης  χωρίς τυποποίηση εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων.

-              Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μητρώου εμπόρων, που θα βάλει οριστικό τέλος στη δραστηριότητα αφερέγγυων και ανεξέλεγκτων δικτύων εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων;

-              Ποια συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ακτινιδιοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους φορέων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προκειμένου να παραμένει στις τοπικές κοινωνίες  και στη χώρα η προστιθέμενη αξία του προϊόντος;