Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρει:


Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση πόρων (χρήματα και ανθρώπινου δυναμικού).

Πρόκειται για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο. Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ η οποία είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1760/τ.Β΄/19.07.2013, περί «Ιδρύσεων, προαγωγών, υποβιβασμών, συγχωνεύσεων και καταργήσεων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων».

Η μετακίνηση των μαθητών στο τοπικό οδικό δίκτυο για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων σε άλλα χωριά (μακριά από τις εστίες τους), θέτει τις ζωές τους σε καθημερινό κίνδυνο, ταλαιπωρία για τους ίδιους τους μαθητές και τους οικείους τους, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες φορές μια μετακίνηση χωρίς ασφάλεια και με μεγάλη επικινδυνότητα, ιδιαίτερα σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτή της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων, όπου επικρατούν ειδικές μικροκλιματικές συνθήκες, καθόλη της διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Βάση της κείμενης νομοθεσίας, μία σχολική μονάδα για να λειτουργήσει με δύο εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να έχει εγγεγραμμένους κατ’ ελάχιστον 16 μαθητές. Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα έχει εγγεγραμμένους 15 μαθητές. Η υποβάθμιση της σχολικής μονάδας από 2/θεσια σε 1/θέσια.

Η ύπαρξη και λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού κοινωνικοοικονομικού ιστού, παρέχοντας ασφάλεια και κοινωνική καταξίωση των ανθρώπων που ενισχύουν την κοινωνική παραγωγικότητα και την άμβλυνση των μικροοικονομικών διαταράξεων που οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Άλλωστε η εξασφάλιση και διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί), που προσφέρουν αγωγή των Ελληνοπαίδων μπορεί να αποτελεί το απαιτούμενο βιοποριστικό τους εφόδιο, παράλληλα όμως, διατηρείται άρρηκτο το δίκτυο συγκράτησης του πληθυσμού της υπαίθρου, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας την ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού χώρου.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υπέρμαχοι για μια Παιδεία που παρέχεται από την Πολιτεία σε επίπεδο κοινωνικό, μαθησιακό και οικονομικό, αναδεικνύοντας το κοινωνικό αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο ενός απρόσωπου κρατικού μηχανισμού που δεν περιορίζεται στην ψυχρή δημοσιονομική αριθμητική και για το λόγο αυτό αιτούμαστε τη διατήρηση της δυναμικότητας της σχολικής μονάδας της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης – έστω και κατά παρέκκλιση της εφαρμογής της σχετικής προαναφερθείσας ΚΥΑ – σε 2/θεσιο Δημοτικό Σχολείο.




Με εκτίμηση



ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης
Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών στην ΠΚΜ