Σε 5+4 μέτρα συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να γίνει με οργανωμένο και νόμιμο τρόπο η μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό.
Σε δέσμη μέτρων προκειμένου να θωρακιστεί η μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό κόλπο, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας συμφώνησαν έπειτα από πολύωρη σύσκεψη όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Πρώτος στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων μονάδων οστρακοκαλλιέργειας, μέσω της θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Για την περιοχή του Θερμαϊκού προβλέπονται δυο ΠΟΑΥ, της Πιερίας και του Θερμαϊκού. Η ΠΟΑΥ της Πιερίας έχει προχωρήσει μελετητικά, αλλά και σε όλο το πλέγμα των διαδικασιών πιο πολύ από όλες όσες επιχειρείται να θεσμοθετηθούν στην Ελλάδα και αναμένεται να είναι η πρώτη που θα ιδρυθεί στη χώρα.
Στη σύσκεψη υπήρξε ευρεία συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, από τους δήμους, τους εκπροσώπους των μυδοκαλλιεργητών, πανεπιστημιακούς, τον φορέα διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, μέχρι την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εκπροσωπήθηκε από τρεις αντιπεριφερειάρχες: Κώστα Γιουτίκα, Φάνη Παπά και Σοφία Μαυρίδου.
Τα σημεία
Η τελική πολιτική πρόταση, που συνδιαμορφώθηκε, όπως την περιέγραψε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, αποτελείται από τα εξής σημεία:
1. Να γίνει μετεγκατάσταση όλων των νόμιμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας σε πιο βαθιά νερά και σε θέσεις που προβλέπει η νέα ΠΟΑΥ, ασχέτως αν δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.
2. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να μισθώσει και τις υπόλοιπες θέσεις που προβλέπονται στις ΠΟΑΥ σε μυδοκαλλιεργητές που το επιθυμούν αλλά σήμερα αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Ουσιαστικά πρόκειται να δοθούν νέες άδειες για νόμιμη άσκηση της μυδοκαλλιέργειας, σε θέσεις που προβλέπονται από την ΠΟΑΥ, έστω κι αν αυτή ακόμη δε θεσμοθετήθηκε.
3. Να επιβληθεί υποχρεωτικά σε όποιον παραγωγό μετεγκαθίσταται σε νόμιμη θέση να κλείνει την παλιά του μονάδα και να την καθαιρεί για να μην προκύψουν φαινόμενα όπως στην Πιερία για παράδειγμα που ορισμένοι παραγωγοί μετεγκαταστάθηκαν σε βαθύτερα νερά, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν και τις παλιές τους μονάδες.
4. Ό,τι μείνει περιμετρικά των θέσεων που προβλέπονται από τις ΠΟΑΥ σε μονάδα, μετά τις μετεγκαταστάσεις, να χαρακτηριστεί πλέον αυθαίρετο και να αποξηλωθεί.
5. Το υφιστάμενο εργαστήριο ελέγχου της ποιότητας των μυδιών να ενισχυθεί. Όχι μόνο σε προσωπικό (η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη απέσπασε δυο υπαλλήλους της παρότι το εργαστήριο είναι του υπουργείου), αλλά και σε μέσα. Χρειάζονται κάποια μηχανήματα προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα και συνεχώς να κάνει τους ελέγχους, διότι έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος που εξάγει η χώρα και αποκτά καλό όνομα στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, το εργαστήριο θωρακίζει το προϊόν παρέχοντας πιστοποίηση, που είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι επιπρόσθετα από αυτά τα μέτρα θα γίνουν και οι εξής παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα:
1. Το υπουργείο θα προωθήσει άμεσα για να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα την ΠΟΑΥ Πιερίας, που θα είναι και η πρώτη πανελλαδικά.
2. Θα συνεννοηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να υπάρξουν κριτήρια για τους νέους παραγωγούς.
3. Δόθηκε dead line στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Δέλτα και Θερμαϊκού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017 να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση και να καταθέσουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο για την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Η ΣΜΠΕ είναι υποχρεωτική για να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ.
4. Πρέπει να ελεγχθεί παράλληλα και η βιωσιμότητα όλων των φορέων που θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες ΠΟΑΥ.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες τόνισαν ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και πραγματική διάθεση, όχι μόνο λόγια, για να μπει επιτέλους μια τάξη στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί επί δεκαετίες στο χώρο των μυδοκαλλιεργειών, ενώ ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, επισήμανε την ύπαρξη συμφερόντων που εμποδίζουν επί πολλά χρόνια τη δημιουργία ΠΟΑΥ, δηλαδή οργανωμένων χώρων που θα ασκείται με έλεγχο η παραγωγική δραστηριότητα κι όχι με τον άναρχο τρόπο που αναπτύχθηκε, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.
Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «εδώ και χρόνια έχουμε καταθέσει αυτές τις προτάσεις για να μπει επιτέλους μια τάξη στη μυδοκαλλιέργεια, που είναι εθνικής σημασίας, καθώς το προϊόν εξάγεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και συνεισφέρει όχι μόνο στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και στη χώρα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχουμε ενημερώσει όλους τους υπουργούς, ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Οι ίδιες προτάσεις υπάρχουν από το 2014. Μακάρι να προχωρήσουν. Χρειάζεται τόλμη, πυγμή και ισχυρή πολιτική βούληση, που θα φανεί στην πράξη».
Πηγή: https://www.voria.gr/
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΝΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Αναρτήθκι απού
kolindrina maslatia
στις
8:00:00 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες
Θερμαϊκός
,
μυδοτροφεία