Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Δύο συλλήψεις στην Ολλανδία για το ευρω-σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Το σκάνδαλο έχει έως τώρα αγγίξει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Λουξεμβούργο.


Δύο άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση στην Ολλανδία στο πλαίσιο της διευρυνόμενης έρευνας πάνω στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών που ταλανίζει τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τα οποία φέρουν ίχνη του επιβλαβούς εντομοκτόνου fipronil.

Οι δύο συλληφθέντες είναι οι επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας ChickFriend, η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε σκευάσματα με fipronil για την αντιμετώπιση ψειρών σε κότες που γεννούσαν αυγά.

Όπως ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές Αρχές, οι δύο συλληφθέντες είναι ύποπτοι για την έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση του fipronil σε προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.

Οι δύο συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο σειράς αστυνομικών εφόδων στην Ολλανδία και στο γειτονικό Βέλγιο, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol και την δικαστική υπηρεσία Eurojust.

Το σκάνδαλο έχει έως τώρα αγγίξει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Από τις αρχές Αυγούστου έχουν αποσυρθεί από την αγορά εκατομμύρια αυγά λόγω φόβων ότι έχουν εκτεθεί στο fipronil.

Το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου παραμένει ακόμα άγνωστο. Νωρίτερα σήμερα, οι βρετανικές Αρχές αναθεώρησαν μαζικά προς το χειρότερο, στα 700.000, τον αριθμό των προβληματικών αυγών που εισαχθεί από ολλανδικές φάρμες, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 21.000 «κακά» αυγά.

Ο αριθμός 700.000 αναλογεί πάντως μόλις στο 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/352955/duo-sullipseis-stin-ollandia-gia-to-euro-skandalo-me-ta-molusmena-auga/#ixzz4pRNnXini
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook