Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ

 Μία όμορφη συναυλία με όχημα την ορχήστρα και τη χορωδία του συνόλου παραδοσιακής μουσικής
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ


Τραγούδια με θέμα την ξενιτιά με τον γενικό τίτλο: «Εκεί στα ξένα που θα πας, να μη με λησμονήσεις» παρουσίασαν η ορχήστρα και η χορωδία του συνόλου παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Η όμορφη μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (21 Ιουνίου), παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων, στο κατάμεστο ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου.


Όπως είναι γνωστό, η συναυλία παραδοσιακής μουσικής ήταν ενταγμένη στο εθνικό πρόγραμμα συναυλιών της χώρας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής που γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης.


Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου το κοινό καλωσόρισαν ο υποδιευθυντής κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Κώστας Πετρίδης, οι οποίοι υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία σχολείου και συλλόγου γονέων και εξήραν το έργο και την προσπάθεια καθηγητών και μαθητών της ορχήστρας και χορωδίας παραδοσιακής μουσικής.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Δημήτρης Ντούρος, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε «στη μέριμνα και τις ενέργειες του Δήμου Κατερίνης για την ανέγερση νέου Μουσικού Σχολείου».


 Παράλληλα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το έργο του Κέντρου Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» και επισημάνθηκε η δημιουργική συνεργασία του με το Μουσικό Σχολείο και ευρύτερα με όλα τα σχολεία της Πιερίας. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την 26η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η ψυχολόγος και στέλεχος του κέντρου Πόπη Γκανά, ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την συνεργασία τονίζοντας χαρακτηριστικά «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προάγουμε την ψυχοκοινωνική υγεία στην κοινότητα. Στόχος μας είναι οι νέοι να επιλέγουν να απέχουν από τη χρήση και κατάχρηση καπνού, αλκοόλ, ναρκωτικών, την εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο κ.ο.κ.».


Κατά τη διάρκεια της συναυλίας παρουσιάστηκαν από τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου: Μπογαζιανός καρσιλαμάς (οργανικό), Τσακώνικος, Βαρέθηκα καλέ μάνα μ’, Ανάθεμα και τα μακρά, Πολίτικο χασάπικο (οργανικό), Αλάργα ξένε τον χορό, Ξενιτεμένο μου πουλί, Την πατρίδα μ’ έχασα, Ο χορός των μαχαιριών (οργανικό), Το αρχοντόπουλο, Εγώ στα ξένα περπατούσα, Ώρα καλή πουλάκι μου, Ο χορός του ξενιτεμένου (σύνθεση Ν. Ξάφη, ορχηστρικό), Ξένος ήμουν, πορτοκάλι.


Το πρόγραμμα διανθίστηκε με κείμενα σχετικά με το θέμα της ξενιτιάς και της προσφυγιάς (20 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων) από την παραδοσιακή και νεότερη λογοτεχνία (δημοτικά τραγούδια, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μπέρτολντ Μπρεχτ).
«Την ξενιτιά, τη φυλακή, τη φτώχεια, την ορφάνια,
τα τέσσερα τα ζύγιασαν σ’ ένα βαρύ καντάρι.
Και πιο βαριά η ξενιτιά, με τα πολλά φαρμάκια...»


 Συντελεστές της συναυλίας:
Διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας: Αντώνιος Θανουρής
Διδασκαλία ορχήστρας: Νικόλαος Ξάφης
Διδασκαλία χορωδίας: Αντώνιος Θανουρής και Δημήτριος Μπεϊνάς
Φιλολογική επιμέλεια-Παρουσίαση: Σοφία Ελευθεριάδου
Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Ιωάννης Γαλάνης
Δημουργία Video Spot: Ιωάννης Γαλάνης, Ράνια Γρίβα, Βέρα Τζημορώτα