Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ «ΑΝΟΙΚΤΑ» ΓΕΩΧΩΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η ελεύθερη πρόσβαση στα «Ανοικτά» Γεωχωρικά (GIS) Δεδομένα ενσωματώνεται στον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορά στην παροχή
 εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με παράλληλο στόχο τη βέλτιστη δικτύωση με άλλους Οργανισμούς και Υπηρεσίες που αλληλεπιδρούν με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) του Δήμου.
Το έργο πρόκειται να υλοποιήσει το Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  και το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το αποτέλεσμα του έργου αυτού θα είναι ένας Γεω-Κόμβος (GeoHUB), ο οποίος θα συγκεντρώνει τα Γεωχωρικά και μη δεδομένα της πόλης σε μια πληροφοριακή πλατφόρμα, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά σε αληθινό χρόνο και διαρκή ενημέρωση. Ο Γεω-κόμβος θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πόλη που θα παρουσιάζει θετική εικόνα για την Αστική Ανάπτυξη, θα περάσει από την ανάπτυξη υποδομών στις υποδομές ανάπτυξης, θα στηρίξει τις επιδόσεις της και θα πρωτοπορήσει περισσότερο στα «Ανοικτά» δεδομένα και στους πολίτες της καινοτομίας. Επιπλέον, ο Γεω-κόμβος, θα αποτελέσει την «έξυπνη» εξειδίκευση και την τεχνολογικά σύγχρονη λύση σε διεθνές επίπεδο για Οργανισμούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία των GIS ως εργαλείο λήψης αποφάσεων στις διάφορες προκλήσεις που πρόκειται να συναντήσει, ενισχύοντας έτσι την «Ανθεκτικότητα» της Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με αυτόν τον στόχο του Δήμου Θεσσαλονίκης δημοσίευσε άρθρο το έγκριτο, παγκόσμιου κύρους, περιοδικό ArcUser, με τίτλο «Open Data Helping City Improve Operations and Enhance Resilience».
Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της βράβευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με το βραβείο καλής πρακτικής «Special Achievements in GIS»το καλοκαίρι του 2016, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ESRI που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο των  ΗΠΑ με αντικείμενο τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και εφαρμογές στην πληροφόρηση του κοινού με τεχνολογίες GIS και της λογική της «έξυπνης πόλης».
Η ανοικτή διάθεση δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Digital Agenda 2020» και της Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δημοσίου.
Βασικοί στόχοι της είναι:
  • Η προώθηση της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης
  • Η ενίσχυση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων από επιχειρήσεις οι οποίες αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους και παράγουν προστιθέμενη αξία και
  • Η προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσω της τόνωσης της ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Τμήματος Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Θεσσαλονίκης:εδώ