Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΜΙΧ. ΖΟΡΠΙΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ- ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Την δριμύτατη αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης για τον καθορισμό νέων διοδίων και νέων τιμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, κάτι που θα προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες αλλά και για το λειτουργικό κόστος χιλιάδων επιχειρήσεων, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, που σημειώνει:
 
«Οι άνθρωποι που έκαναν καριέρα στην πολιτική διαδηλώνοντας κατά των αποκρατικοποιήσεων και σηκώνοντας τις μπάρες των διοδίων, έρχονται σήμερα να επιβάλουν νέα, ακριβότερα διόδια και στην Εγνατία Οδό! Μιλάμε για έναν οδικό άξονα, που κατασκευάστηκε με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, δηλαδή χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά τώρα γεμίζει με διόδια για να προικοδοτηθεί πλουσιοπάροχα προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Μόνο που την πανάκριβη αυτήν προίκα καλείται θα πληρώσει ο απλός πολίτης, που θα κάνει ακόμη ακριβότερα ταξίδια αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα επιβαρυνθούν με ακόμη ακριβότερα μεταφορικά έξοδα!
Η θέση του ΕΕΘ είναι ξεκάθαρη:
  1. Θα πρέπει να μπουν τα λιγότερα δυνατά διόδια, ακόμη κι αν αυτό ρίξει την τιμή της παραχώρησης. Τα χρήματα που θα χάσει το Ελληνικό Δημόσιο θα τα ισοφαρίσει από την ρευστότητα, που θα αφήσει στην αγορά.
  2. Η Κυβέρνηση πρέπει να πείσει το Κουαρτέτο να εφαρμοστούν μόνο ηλεκτρονικά διόδια. Η εμμονή του ΤΑΙΠΕΔ και των Δανειστών στην λειτουργία μετωπικών διοδίων, μέχρις ότου λειτουργήσουν τα πλευρικά- ηλεκτρονικά είναι ύποπτη, απαράδεκτη και σημαίνει υπέρογκα έξοδα χωρίς λόγο. Ποιον εξυπηρετεί η κατασκευή πανάκριβων σταθμών διοδίων για λίγους μόνο μήνες;
  3. Η εταιρία θα πρέπει να εξετάσει τρόπους χαμηλού λειτουργικού κόστους, ώστε να είναι το δυνατόν χαμηλότερη η επιβάρυνση. Αντί μετωπικών διοδίων να προτιμηθούν τα ηλεκτρονικά ή οι βινιέτες ή άλλοι τρόποι που δεν προβλέπουν ούτε κατασκευές, ούτε προσωπικό.
  4. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ορθή τιμολογιακή πολιτική με μειωμένες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, ώστε να μην αυξηθεί το μεταφορικό κόστος των αγαθών.
Το ΕΕΘ είναι στη διάθεση των αρμοδίων ώστε να διατυπώσει προτάσεις και να μελετήσει λύσεις, καθώς διαθέτει πλούσια εμπειρία, την οποία θέτει στη διάθεση της Πολιτείας.