Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Δρακοντιά η κοκκινοσπαθάτη (Arum purpureospathum)

Α. Καλτσής

Το είδος Arum purpureospathum είναι ενδημικό της φυτογεωγραφικής περιοχής
Κρήτης – Καρπάθου, γνωστό από λίγες θέσεις στα νότια του Νομού Χανίων (περιοχή Σφακίων) και την Κάρπαθο. Ο locus classicus του είδους είναι ο οικισμός της Παλαιάς Αγίας Ρουμέλης, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε πετρώδεις θέσεις, αλλά και σε χαλάσματα παλιών πέτρινων κτιρίων και ξερολιθιές. Το είδος εμφανίζεται συχνά και σε σκιερές θέσεις κάτω από συστάδες με χαρουπιές, αλλά και σε ελαιώνες, σε υψόμετρο από σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι 800 m (στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη Σφακίων).
Η περίοδος άνθησης είναι από τέλη Φλεβάρη μέχρι αρχές Απρίλη, αναλόγως του υψομέτρου.
Το A. purpureospathum χαρακτηρίζεται ως Τρωτό (VU), σύμφωνα και με τη δεύτερη έκδοση του Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων (Red Data Book) της Ελληνικής Χλωρίδας, με το πληθυσμιακό μέγεθος στην Κρήτη να εκτιμάται σε 1100-1500 άτομα.
Το A. purpureospathum δεν δέχεται πίεση από τη βόσκηση, καθώς τα φυτικά μέρη είναι τοξικά για τα ζώα, ωστόσο το είδος απειλείται από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε ελαιώνες, αλλά και από εκχερσώσεις και εκβραχισμούς εντός των οικισμών της Παλαιάς Αγ. Ρουμέλης και του Αγίου Ιωάννη.
Κείμενο και φωτογραφίες: Κ. Γούλα – www.hbs.gr
Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://hbs.gr


https://dasarxeio.com