Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ε. Σκούφα προς τη Ν.Δ «Λέτε ψέματα και παραπληροφορείτε τον Ελληνικό λαό». Η Κοινοβουλευτική Εκπρ. του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής απαντά για το ασφαλιστικό

Ε. Σκούφα προς τη Ν.Δ: «Λέτε ψέματα στον Ελληνικό λαό»
Η Κοινοβουλευτική Εκπρ. του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής απαντά για το ασφαλιστικό

Σκληρή κριτική στη Ν.Δ. άσκησε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στη συζήτηση, έπειτα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό με επίκαιρη επερώτηση, που κατέθεσαν βουλευτές της.
Η κα Σκούφα χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λέει ψέματα στον λαό συνειδητά και τον παραπλάνα, επιχειρώντας όπως είπε χαρακτηριστικά, να δημιουργήσουν τρομολαγνικές εικόνες στον ελληνικό λαό. Όπως ανέφερε η κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος κατά την πενταετία 2010-2014 η Ν.Δ προχώρησε σε έντεκα περικοπές στις συντάξεις, ενώ λόγω του PSI, χάθηκαν δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία σε αποθεματικά.
Σε ότι αφορά το νέο ασφαλιστικό, η βουλεύτρια Πιερίας υπογράμμισε ότι ευνοημένο θα είναι, ένα ποσοστό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ πάνω από 80% και επιπλέον το 90,08% των αγροτών, θα πληρώσει χαμηλότερο ασφάλιστρο.  
«Εντύπωση μου προκαλεί τα δύο χρόνια που είμαι Βουλευτίνα, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο έπακρο πληροφορημένη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μια διαπραγμάτευση η οποία υποτίθεται -ή θέλω να ελπίζω- διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, προλέγετε πράγματα και μας τα φέρνετε στη Βουλή τέσσερις, πέντε μήνες πριν να τα αντιμετωπίσουμε. Αλήθεια, θα ήθελα να γνωρίζω προσωπικά και οι Έλληνες συμπολίτες, από πού είναι αυτή η πληροφόρησή σας» είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα ξεκινώντας την ομιλία της.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ζήτησε από τη Ν.Δ να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. «Η δική σας θέση για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ποια ακριβώς είναι; Γιατί εμείς είμαστε κάθετοι και απόλυτοι και λέμε «όχι», όσο αντίξοο και αν είναι το διεθνές περιβάλλον» επεσήμανε.

11 περικοπές συντάξεων σε 5 χρόνια!
«Θέλω να θυμίσω ποια ήταν τα δικά σας πεπραγμένα, όχι γιατί ασκούμε αντιπολίτευση, αλλά για να καταλάβει ο κόσμος την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι και οι ΑΝΕΛ ήρθαν στην Κυβέρνηση με επιλογή και εντολή του ελληνικού λαού τον Γενάρη του 2015» είπε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε: « Μήπως ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει ή θέλετε να ξεχάσει ότι κατά την πενταετία 2010-2014 κάνατε έντεκα περικοπές στις συντάξεις; Έντεκα! Δυο περικοπές ανά έτος! Αυτό επέφερε μείωση των συντάξεων σε ποσοστό από 20% ως και πάνω από 50%. Έντεκα περικοπές, κυρίες και κύριοι, σε διάστημα πέντε ετών. Άρα, η λογική σας ήταν τα ελλείμματα που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία -γιατί με ελλείμματα τα παραλάβαμε- να τα θεραπεύετε μέσα από περικοπή των συντάξεων. Αυτή ήταν η τακτική σας. Ξεκινάω με το γεγονός το οποίο κανείς δεν θα ξεχάσει. Μιλάμε για το ότι μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων κατά 44 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια πενταετία».

Δισεκατομμύρια χαμένα από το PSI
Θέλετε να θυμηθεί ο ελληνικός λαός, συνέχισε η κα Σκούφα, το φαινόμενο και το γεγονός του PSI, το πόσα δισεκατομμύρια έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε αποθεματικά, τα οποία αποθεματικά θα βοηθούσαν στο μέλλον για να πληρωθούν οι συντάξεις; Επί των ημερών σας και μέχρι και το 2014 ήταν εκατόν εξήντα χιλιάδες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ρωτάμε: Γιατί τόσες πολλές;

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
Θέλετε μήπως να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποια ήταν η πρόταση για το συνταξιοδοτικό όσον αφορά στο email του Χαρδούβελη; Θέλετε να θυμηθεί ότι η πρότασή σας ήταν η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στο εφάπαξ και ότι αυτή εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος οριζόντια σε όλες τις συντάξεις θα σήμαινε μείωση κατά 19% από 1/1/2016 και κατά 13% για το τρέχον έτος, σε σύνολο, δηλαδή, 32% στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις;

Η αλήθεια για το ασφαλιστικό
Μας αναφέρατε διάφορα για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θέλω δυο, τρία λεπτά περισσότερα από τον χρόνο μου για να εκθέσω την πραγματική κατάσταση, για να γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τι θα πληρώσουν για το ασφαλιστικό τους σε ασφαλιστικές εισφορές και τι θα πληρώσουν για το φορολογικό τους. Στο τέλος θα παραθέσω συγκεκριμένα στοιχεία για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ούτως ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος ποσό ακριβώς θα πληρώσει σε ασφαλιστικές εισφορές και πόσο σε φορολογία.
Με τον νέο νόμο, λοιπόν, από τους παλαιούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (πριν την 01/01/93) θα βγουν ευνοημένοι όσοι έχουν εισοδήματα ως 17.773 ευρώ για αυτούς που ανήκουν στην πρώτη ασφαλιστική κλίμακα ή και μέχρι 35.546 ευρώ για όσους ανήκουν στην τελευταία ασφαλιστική κλίμακα.
Όσον αφορά τώρα στους νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αυτούς που ασφαλίστηκαν, δηλαδή, μετά την 1/1/1993, θα βγουν ευνοημένοι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 15.234 ευρώ για την πρώτη ασφαλιστική κλίμακα ή ως 40.624 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα γι’ αυτούς που ανήκουν στην τελευταία ασφαλιστική κλίμακα.
Βάσει των στοιχείων αυτών, ευνοημένο θα είναι, τελικά, ένα ποσοστό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ πάνω από 80%. Και για να ακριβολογώ θα πω το εξής: Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε -και ουδόλως την αναφέρατε γιατί ουδόλως σας συμφέρει- η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Συνομοσπονδία των τάξεων που ευαγγελίζεστε ότι υπερασπίζεστε, το 77% των επιχειρηματιών θα έχουν -και έχουν- από τον Γενάρη αυτού του έτους χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ψέματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Μας είπατε για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρώτο γεγονός - πρώτη αναλήθεια- που αποκρύπτετε εσκεμμένα, θέλοντας να δημιουργήσετε τρομολαγνικές εικόνες στον ελληνικό λαό: Το ύψος των κατώτατων εισφορών των νέων ελεύθερων επαγγελματιών (που υπάγονταν στον ΟΑΕΕ) από 2.528,52 ευρώ -κατώτατες εισφορές, ξαναλέω- που ήταν μέχρι τώρα, με τον νέο νόμο που εμείς φέραμε και η πλειοψηφία ψήφισε θα είναι 1.895,38 ευρώ. Φυσικά θα έχουν και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές την πρώτη πενταετία, τις οποίες όμως μετά από δεκαπέντε χρόνια θα αποπληρώσουν, όχι όμως με 8% προσαύξηση που αφήνετε δημαγωγικά να εννοηθεί, αλλά με βάση τον λεγόμενο αποπληθωριστή, ο οποίος μπορεί να έχει και αρνητικές ή μηδενικές τιμές όσον αφορά τη μεταβολή του.
Να σημειώσω, δε, ότι ο τελικός συντελεστής ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι καν 26,95%. Στην πραγματικότητα είναι 21,22883%. Διότι όταν λέμε ότι ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, για παράδειγμα, πληρώνει 20% για ασφαλιστικές εισφορές και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη από αυτό το πραγματικό (φορολογητέο) εισόδημα έχουν ήδη αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσε τον προηγούμενο χρόνο συν τα έξοδα για τη φορολογία. Άρα -ξαναλέω- το πραγματικό ποσοστό για ασφαλιστικές εισφορές, πάνω στο πραγματικό εισόδημα, είναι της τάξης του 21,22%.
Παράλληλα, είναι ανυπόστατες και οι κάθε είδους δημοσιογραφικές και όχι μόνο πληροφορίες, που κάνουν λόγο ότι το σύνολο των παρακρατήσεών, θα υπερβαίνουν το 70% του εισοδήματος, αφού το μέγιστο ποσό συνολικής επιβάρυνσης επί του μικτού εισοδήματος, δεν υπερβαίνει το 53,76%, συνυπολογιζόμενου του φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής.
Ευνοημένοι όμως θα βγουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις αλλαγές του φορολογικού συστήματος, αφού για καθαρά κέρδη έως 20.000€, δε φορολογούνται με συντελεστή 26% όπως συνέβαινε κατά το προηγούμενο φορολογικό σύστημα, αλλά με 22%, ενώ, τα εισοδήματα μέχρι 16.000€, θα πληρώσουν λιγότερη εισφορά αλληλεγγύης.

Χαμηλότερο ασφάλιστρο για το 90% των αγροτών
Θα μπορούσα να αναφερθώ με πάρα πολλά, πλείστα στοιχείων, συνέχισε η κα Σκούφα, για τους αγρότες, τους οποίους ενεργά υπερασπιζόμαστε και να πω ότι βάσει των κατατεθέντων φορολογικών τους δηλώσεων, το 90,08% των αγροτών πληρώνει χαμηλότερο ασφάλιστρο. Και για να μην υπάρχουν απορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τα 444.035 ειδοποιητήρια ασφάλισης προς αγρότες (ασφαλισμένους σύμφωνα με το άρθρο 40), στους 400.000 το ασφάλιστρο ήταν το κατώτατο (86,98€ ευρώ τον μήνα), ενώ το 2016 η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών ήταν στη Β’ και Γ’ ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ με μηνιαίο ασφάλιστρο 100,86€ και 113,13 ευρώ αντίστοιχα (άρα ετήσιο όφελος 166,56€ για αυτούς που ανήκαν στην Β κατηγορία και 313,80€ για αυτούς που ανήκαν στην Γ κατηγορία). Όσον αφορά δε, το ύψος της σύνταξης, το ποσό των 384 ευρώ είναι η κατώτερη βάση υπολογισμού και έτσι για παράδειγμα αγρότης με 20 χρόνια ασφάλισης θα πάρει την κατώτατη σύνταξη των 504 ευρώ.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι βγαίνουν ευνοημένοι και από το νέο φορολογικό, αφού μετά από αγώνες που έδωσε η παρούσα κυβέρνηση, με τον Νόμο 4387/2016, οι αγρότες εντάσσονται στην κλίμακα των μισθωτών, εισάγοντας έτσι για πρώτη φορά, πραγματικό αφορολόγητο στο εισόδημα από τη δραστηριότητα, πέρα από αυτό στις επιδοτήσεις. Έτσι φορολογούμενα με τρία τέκνα και πάνω, έχουν αφορολόγητο 9.545,45€, με δύο τέκνα 9.090,91€, 1 τέκνο 8.863,64€, άνευ 8.636,36€. Παύει έτσι η αυτοτελής φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να ευνοούνται όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 20-21.000 €. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι όσοι εκ των αγροτών δήλωσαν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8500 ευρώ - ποσοστό δηλαδή παραπάνω του 90% των αγροτών-, όχι μόνον δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρουν και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη!

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας