Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ…..»

«ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ…..»
(Αντιστασιακοί και «αντιστασιακοί» στην Πιερία)

Όπως είναι γνωστό στην Πιερία υπήρξε κατοχή από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα από το 1941 μέχρι το 1944.

 Στην περιοχή αντίσταση έκανε μόνο το ΕΑΜ και το ένοπλο σκέλος του ο ΕΛΑΣ.
 Είναι καταγεγραμμένες δεκάδες μάχες και κρούσεις του ΕΛΑΣ εναντίον των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων αλλα και δεκάδες εκθέσεις του γερμανικού στρατού που θεωρούσαν ως σημαντικότερο αντίπαλο τους κομμουνιστές (έτσι ονόμαζαν το ΕΑΜ).
Υπήρχαν βέβαια και έλληνες δωσίλογοι-εθνικιστές που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή  εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΛΑΣ. Όλοι αυτοι αναγνωρίστηκαν ως «αντιστασιακοί» από την αμερικανοκίνητη χούντα του 1967.
 Οι εθνικιστές, στις μέρες μας, υποστηρικτές των δωσίλογων της περιοχής, θέλοντας να αποδείξουν τα αναπόδεικτα, επικαλούνται αντιστασιακή ένοπλη πάλη και άλλων –ανύπαρκτων- αντιστασιακών οργανώσεων.
 Μία από αυτές θεωρούν ότι είναι η ΠΑΟ .
Έψαξαν από δω, έψαξαν από κει για να βρουν ΜΙΑ μάχη κατά των κατοχικών στρατευμάτων στην Πιερία αλλά δεν βρήκαν.
 Προκειμένου να πουν κάτι, βρήκαν τη μάχη που έγινε στο Φαρδύκαμπο κατά ιταλικών κατοχικών στρατευμάτων. Παρουσιάζουν την μάχη ότι έγινε από την οργάνωση ΠΑΟ χωρίς να αναφέρουν καθόλου τον ΕΛΑΣ.
 Όμως ποια είναι η αλήθεια;  
 Τη μάχη έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και αξιοποίησε για το λόγο αυτό έναν έλληνα αξιωματικό τον Ιωάννη Κοντονάσιο.
Όμως η υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφέρει ότι η κρούση έγινε από τον ΕΛΑΣ. ( Σταύρος Δορδανάς σελίδα 144, 217 «Το αίμα των αθώων» εκδόσεις Εστίας. Επίσης Δημήτρης Φυλακτός «Εθνική Αντίσταση Αναμνήσεις από το Βελβεντό» Αθήνα 1977,σελ.67)
 Η μη συμμετοχή της ΠΑΟ στη μάχη προκύπτει έμμεσα και από την έκθεση του ίδιου του Ιωάννη Κοντονάσιου στην οποία δεν κάνει αναφορά στην ΠΑΟ, μιλά μόνο για εθνικόφρονες, έτσι όπως τους εννοούσε αυτός.
 Είναι βέβαια τόσο αποκαλυπτική η μαρτυρία του που ακόμη και ο Αθανάσιος Φροντιστής στο έργο όπου παρουσιάζει τη δράση της ΠΑΟ (ΠΑΟ, Θεσσαλονικη 1977,σελ.190-193) παραπονιέται, γιατί Κοντονάσιος δεν αναφέρεται στην ΠΑΟ
Στο βιβλίο αυτό περισσεύουν οι μάχες που έδωσε η ΠΑΟ ενάντια στον ΕΛΑΣ.
 Αναφέρονται δεκάδες στελέχη της ΠΑΟ που στην πορεία έγιναν συνεργάτες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής
Βγάλτε άκρη εσείς με την αξιοπιστία των όσων προσπαθούν από τη μία να δικαιολογήσουν το δωσιλογισμό και από την άλλη να απαξιώσουν την ηρωική παρουσία και δράση του ΕΛΑΣ στην Πιερία.
 Σε λίγες μέρες, στις 18 Απριλίου, θα τιμήσουμε τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή της Κάτω Μηλιάς (Ταχνιστα) όπου 20 Ελασίτες έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την προκοπή της χώρας μας ενάντια στους γερμανούς -ναζι.

ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ (παράρτημα Κατερίνης)