Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της Τ.Ο. Πιερίας της ΚΝΕ με θέμα: "Γινόμαστε πρωταγωνιστές στη ζωή μας. Παλεύουμε για τη κοινωνία που έχουμε ανάγκη. Εσύ θα μείνεις θεατής;

Γινόμαστε πρωταγωνιστές στη ζωή μας. Παλεύουμε για τη κοινωνία που έχουμε ανάγκη. Εσύ θα μείνεις θεατής;


Οι νέοι μάθαμε να σκεφτόμαστε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να αγκομαχάμε για το αύριο, συνηθίσαμε να μπαλώνουμε τα όνειρα μας.
-Στο σχολείο που για να τα βγάλει πέρα ένας μαθητής οι γονείς του ματώνουν τη τσέπη τους στα φροντιστήρια και που φέτος θα ματώσουν ακόμα παραπάνω επειδή οι πανελλαδικές θα γίνουν μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
-Στα ΕΠΑΛ που από την αρχή της χρονιάς καταργήθηκαν ένα σωρό ειδικότητες, που ήρθαν καθηγητές στη μέση της χρόνιας. Που το έτος της μαθητείας ζωντανεύει μετατρέποντας στην ουσία τους μαθητές σε απλήρωτους εργαζόμενους με το πρόσχημα ότι έτσι ... μαθαίνουν τη δουλειά τους.
-Στα ΙΕΚ που από τη πρώτη στιγμή οι σπουδαστές πρέπει να μάθουν να είναι "υπάκουοι" σε ο,τι τους πει το αφεντικό τους. Να μάθουν να μη ζητάνε το δίκιο τους. Ότι αποκτούν εμπειρία μέσα στην απλήρωτη πρακτική και ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι, να μαζέψουν σκόρπιες γνώσεις σε σεμινάρια προκειμένου να είναι χρήσιμοι στα αφεντικά τους.
-Στους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Με σπαστά ωράρια, ανασφάλιστοι, με τον νέο "υποκατώτατο" μισθό να τους χτυπάει τη πόρτα. Και όλα αυτά με τον φόβο της ανεργίας να υπάρχει στα μυαλά των νέων, που στη Πιερία αγγίζει το 50%.
Σίγουρα όλοι εμείς σήμερα δε βγαίνουμε κερδισμένοι. Ισχύει όμως αυτό για όλους;
Την ίδια στιγμή που με το κλείσιμο της συμφωνίας για τη Β' Αξιολόγηση ετοιμάζονται νέα βάρβαρα μέτρα για τους εργαζόμενους...
·         8 μεγιστάνες του πλούτου έχουν εισοδήματα όσο το 50% του πληθυσμού της γης. Δηλαδή, όσο 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι!
·         1 στους δέκα ανθρώπους επιβιώνει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα ( δηλαδή λιγότερα από 1,8 ευρώ)!
·         Σε 20 περίπου χρόνια τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού της γης αυξήθηκαν κατά 182 φορές!

Όλος αυτός ο πλούτος που έχουν αυτοί οι μεγιστάνες δε δημιουργήθηκε μόνος του. Όλος αυτός ο πλούτος δημιουργείται από τον δικό μας μόχθο. Από την εργασία μας, ενώ οι ίδιοι δε κινούν ούτε το δικό τους δαχτυλάκι.
Έτσι λειτουργεί το σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός. Βασίζεται στο κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών. Στο γεγονός ότι αυτοί οι «λίγοι», οι καπιταλιστές, το μόνο που κάνουν είναι να κατέχουν την ιδιοκτησία των μέσων που παράγουν όλο αυτό τον πλούτο και να μη προσφέρουν τίποτα στη κοινωνία. Ο δικός τους ανταγωνισμός είναι που δημιουργεί πολέμους και πρόσφυγες. Για τα δικά τους συμφέροντα, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας γίνεται και ο πόλεμος στη Συρία. Ο δικός τους ανταγωνισμός είναι που κλείνει επιχειρήσεις και πετά εργαζόμενους στο δρόμο. Για τα δικά τους κέρδη η μόρφωση δεν είναι υπόθεση όλων των παιδιών της εργατικής τάξης.
Αυτός είναι ο Καπιταλισμός και δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει.
Υπάρχει όμως άλλη λύση;;;
Το κρίσιμο ζήτημα για το λαό και τη νεολαία είναι ότι όσο κι αν τσακώνονται οι “πάνω”, πάντα τα βρίσκουν στην εκμετάλλευση των “κάτω”.



Μόνο που σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, με βάση την εξέλιξη της παραγωγής, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, τις επιστήμες και τις τεχνολογικές καινοτομίες που αυτή φέρνει, για να ζήσουμε αλλιώς! Να δώσουμε την αποφασιστική μάχη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, δυναμώνοντας την προοπτική του συνολικού αγώνα. Να δυναμώσουμε δηλαδή, την κατεύθυνση της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Της κοινωνίας αυτής που η παραγωγή δεν γίνεται με σκοπό το κέρδος αλλά με σκοπό την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, που μέσω του κεντρικού σχεδιασμού θα θέσει στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας. Γι’ αυτή την κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα, για αυτή την κοινωνία έχουν συμφέρον να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι σε  όλο τον κόσμο.
Αυτή τη κοινωνία σε καλούμε να γνωρίσεις στην εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της Τ.Ο. Πιερίας της Κ.Ν.Ε. με τίτλο: γινόμαστε πρωταγωνιστές στη ζωή μας. Παλεύουμε για τη κοινωνία που έχουμε ανάγκη εσύ θα μείνεις θεατής.

Παρασκευή 10 Μάρτη και ώρα 19.00 στην Εκάβη