Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ

 Έγινε σήμερα Κυριακή 26-2-2017 η προγραμματισμένη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού
Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης) για τους εκτελεσμένους συμπατριώτες μας στο Σταθμό Κατερίνης , στις 23 του Φλεβαρη του 1943 , από τα ναζιστικά γερμανικά  στρατεύματα κατοχής.Στην εκδήλωση συμμετείχε η  ΕΛΜΕ Ν. Πιερίας, εκπρόσωπος κάτοικων του Αγίου Δημητρίου, αντιπροσωπείες του  ΚΚΕ και της ΚΝΕ  και της Λαϊκής Ενότητας.
Στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τόνισε ανάμεσα στα άλλα:
 «Στις 23 Φλεβαρη του 1943 στο Σιδ. Σταθμό Κατερίνης εκτελέστηκαν 40 κάτοικοι από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι , ως αντίποινα για την καταστροφή του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στα πλαίσια γενικότερων επιθέσεων σε μεταλλεία και ορυχεία σ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός των επιθέσεων αυτών ήταν να σταματήσει η λεηλασία του ορυκτού πλούτου της χώρας απο τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα και να στερηθούν έτσι το χρώμιο, που τους ήταν τόσο απαραίτητο για την πολεμική τους βιομηχανία.
Στο μεταλλείο οι Γερμανοί απασχολούσαν κατοίκους του Αγίου Δημητρίου χωρίς να τους πληρώνουν .
Το βράδυ της 18ης προς 19ης Φλεβαρη του 1943 αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα τμήματα Θεσσαλίας ανατίναξαν το μηχανοστάσιο , έβαλαν φωτιά στις αποθήκες , αφού προηγουμένως πήραν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες. Οδηγοί στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αγ. Δημητρίου,  ενώ αποχωρώντας οι αντάρτες πήραν μαζί τους και δυο γερμανούς στρατιώτες τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν.
 Λέγεται πώς καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός της εκτέλεσης 117 αμάχων στο χωριό Δομένικο της Θεσσαλίας, δυο μέρες πριν.
Την ίδια μέρα οι γερμανοί κάνουν επιδρομή στο χωριό για να συλλάβουν ομήρους . Από το παρατηρητήριο των ανταρτών ειδοποιούνται οι κάτοικοι να φύγουν. Έτσι μένουν στο χωριό κυρίως ηλικιωμένοι. Ο γερμανικός στρατός συλλαμβάνει ομήρους και φεύγει για την Κατερίνη. Η προσπάθεια απελευθέρωσής τους από τον ΕΛΑΣ δεν πετυχαίνει.
Οι όμηροι μεταφέρονται στο Σιδ. Σταθμό Κατερίνης  και κλείνονται σ’ ένα βαγόνι. Στο Σταθμό φτάνουν και οι συγγενείς τους , οι οποίοι μάταια περιμένουν την απελευθέρωσή τους .



Στις 23 του Φλεβαρη συλλαμβάνεται και ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος , ο όποιος ήταν επιμελητής τροφοδοσίας των εργατών του μεταλλείου, κατηγορούμενος ότι εφοδίαζε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
….. Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Αμέσως μετά την κατοχή και σε συνθήκες διωγμού της Εθνικής Αντίστασης διατυπώθηκε η θεωρία ότι η αντιστασιακή δράση , που ήταν έξω από τους κανόνες του πολέμου, ήταν αυτή που προκάλεσε τα γερμανικά αντίποινα και ότι οι γερμανοί μέχρι τότε δεν τα χρησιμοποιούσαν. Η θεωρία αυτή σκοπό είχε να δικαιολογήσει την απουσία των αστικών κόμματων από την Αντίσταση στον κατακτητή ή και την συνεργασία μαζί του. …Να δικαιολογήσει τα αντίποινα του γερμανικού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού. Να επιτεθεί ενάντια στο αντιστασιακό κίνημα.
Είναι σαν να μας λένε ότι δεν χρειάζεται να αντισταθούμε στον εισβολέα , στον κατακτητή, στον εκμεταλλευτή  γιατί θα πάθουμε χειρότερα , άρα θα πρέπει να κάτσουμε στ’ αυγά μας . Τι καλύτερη υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει κανείς στους κατακτητές και εκμεταλλευτές σ’ όλη τη γη , όταν αναπαράγει την προπαγάνδα τους; Παρουσιάζουν τους κατακτητές σαν να είχαν το δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και οι αγωνιστές του 1821 για τον αγώνα της Ανεξαρτησίας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 Στο γεγονός της εκτέλεσης των 40 συμπατριωτών μας χρησιμοποιούν ανάλογα επιχειρήματα . Ότι οι εκτελεσμένοι ήσαν αθώοι (άρα ένοχοι ήσαν οι αντάρτες), ότι οι εκτελεσμένοι γερμανοί δεν ήσαν στρατιώτες αλλά διοικητικό προσωπικό , ότι οι γερμανοί δεν είχαν αντιπαλότητα με τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου.
Όμως οι ίδιοι γερμανοί παραδέχονται στις εκθέσεις τους ότι «Οι κάτοικοι συνεργάζονται στενά με τους συμμορίτες»,  δηλαδή τους αντάρτες, ότι υπήρχε πολιτοφυλακή των ανταρτών στον Αγ. Δημήτριο, ότι οι εκτελεσμένοι γερμανοί ήσαν ένοπλοι , ότι οι κάτοικοι αρνούνταν να εργαστούν στο μεταλλείο για τους γερμανούς, ότι πριν το επεισόδιο  δύο γερμανοί πυροβόλησαν για εκφοβισμό στο χωριό.
… Γι αυτό λοιπόν, στην προσπάθεια που γίνεται από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της άρχουσας τάξης να κρύψουν την σύνδεση που έχει το τερατούργημα του ναζισμού - φασισμού με τον καπιταλισμό (το ίδιο κάνουν και οι δικοί  μας νεοναζιστές) απαντάμε με τα σοφά λόγια του Μπρεχτ
«Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός. Πώς, λοιπόν, τώρα να πει κάποιος αντίπαλος του φασισμού την αλήθεια για το φασισμό όταν δε θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό, που τον προκαλεί;»
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Τιμούμε τη μνήμη των 40 συμπατριωτών μας που έπεσαν από τα ναζιστικά βόλια. Τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης . Δίνουμε υπόσχεση αγώνα όχι μόνο ενάντια στο ναζισμό-εθνικισμό αλλά και ενάντια στον καπιταλισμό που τον γεννά ».
Ακολουθησε κατάθεση στεφανιών και  κρατήθηκε ενός λεπτου σιγη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το Πένθιμο Εμβατήριο.

Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης)