Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Στη Διεθνή Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού ´IBTM´ στη Βαρκελώνη συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού και Ταξιδιών Κινήτρων
ΙΒΤΜ WORLD 2016 (IncentivesBusinessTravels & Meetings), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχε στην ΙΒΤΜ σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau, ήταν η προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή συνεδριακή αγορά ως κατάλληλου και ελκυστικού προορισμού για τη διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.
Κατά τη διάρκεια της IBTM, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επαγγελματίες του τουρισμού, διοργανωτές μεγάλων συνεδρίων, καθώς και εκπροσώπους του Προξενείου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη.

Παράλληλα, σημαντική ήταν και η παρουσία των στελεχών  του Thessaloniki Convention Bureau,  οι οποίοι πραγματοποίησαν  περισσότερες  από 50 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Hosted Buyers και συμμετείχαν  στις ομαδικές παρουσιάσεις που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Τ., με θέμα «Τα πλεονεκτήματα του προορισμού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για το συνεδριακό τουρισμό και τα ταξίδια κινήτρων». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ενημέρωσαν για το συνεδριακό προϊόν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμών διοργάνωσης συνεδρίων, ενώ υπήρξαν και αποδέκτες συγκεκριμένων  ζητήσεων (Request For Proposals) για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.


Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος,  «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση ΙΒΤΜ στη Βαρκελώνη εδραιώνει την παρουσία της στην αγορά του παγκόσμιου συνεδριακού τουρισμού. Αξιοποιώντας ως εργαλείο το Convention Bureau της Θεσσαλονίκης, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και  να καταστήσουμε την περιοχή μας κέντρο του συνεδριακού τουρισμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Η ανάπτυξη και προώθηση του επαγγελματικού τουρισμού αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που στόχο έχει να αναγάγουμε την Κεντρική Μακεδονία σε ελκυστικό προορισμό, ιδανικό για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΙΒΤΜ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού στην Ευρώπη καθώς συμμετέχουν περισσότεροι από 15.500 επαγγελματίες του κλάδου από 73 χώρες του κόσμου.  Σύμφωνα με τις ετήσιες αναφορές της, ο συνεδριακός και επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί δραστηριότητα με διεθνώς αυξανόμενη τάση στον τουριστικό χώρο, με τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης  να βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο συνεδριακού τουρισμού (MICE), προβάλλοντας τη διοργάνωση συνεδρίων, συναντήσεων, ταξιδιών κινήτρων (incentives), εκθέσεων, εταιρικών συναντήσεων και προωθώντας τον τουρισμό πολυτελείας (VIP) καθώς επίσης και τις μετακινήσεις υψηλού επιπέδου.
Με βάση τα στοιχεία του δικτύου της European Cities Marketing (Meeting Statistics Report), στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές συνεδριακές πόλεις, η συνεδριακή δραστηριότητα συμβάλλει άμεσα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι οι περισσότερες συνεδριακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου Σεπτεμβρίου- Μαϊου. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα  του Rob Davidson , « Industry Trends Watch », η διεθνής αγορά συνεδρίων,  μετά τις συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης,  παρουσιάζει ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με  έμφαση στα ταξίδια κινήτρων (incentives).