Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΚΑ: Ξεκινάει η αποστολή της «λυπητερής» - Έρχονται οι «τσουχτερές» ασφαλιστικές εισφορές

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Έφτασε η ώρα της «λυπητερής» με τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των
αγροτών να αποστέλλονται στους δικαιούχους, εντός της εβδομάδας. Με τον στόχο του ΕΦΚΑ να παραμένει για έναρξη της διαδικασίας, ακόμα και από σήμερα, η αποστολή τους θα είναι τμηματική. 
Ο λόγος είναι ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει δυνατότητα αποστολής που δεν μπορεί να υπερβεί τα 80.000 ειδοποιητήρια την ημέρα. Όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) προσπαθούν να είναι έτοιμες ώστε να αναρτήσουν μαζικά ένα μεγάλο πλήθος ειδοποιητηρίων, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα στους δικαιούχους μέσω του ιστότοπου (www.efka.gov.gr). Ο δικαιούχος θα μπορεί, κάνοντας χρήση των κωδικών που διαθέτει να δει το ειδοποιητήριο, άρα και τις ασφαλιστικές εισφορές που τον αφορούν και στη συνέχεια να περιμένει, έτσι ώστε να λάβει και ταχυδρομικά το σχετικό «ραβασάκι». Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αναρτηθούν άμεσα έως και 1 εκατ. ειδοποιητήρια, όσα δηλαδή θα είναι εύκολος ο προσδιορισμός τους.
Τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού. Επίσης, θα αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το πρώτο δίμηνο του έτους, δηλαδή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Είναι προφανές ότι, επειδή οι εισφορές θα προκύπτουν στο εξής ως ποσοστό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος της τελευταίας εκκαθάρισης (20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), οι ενδιαφερόμενοι, είναι πιθανό να γνωρίζουν οι ίδιοι, προκαταβολικά, το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν. Άρα στην πράξη, να μην χρειάζονται το ειδοποιητήριο, παρά μόνο για την απαραίτητη επικύρωση.

http://www.dikaiologitika.gr