Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Υπ. Εργασίας: «Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας» Απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα

Υπ. Εργασίας: «Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας»
Απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα

Χορήγηση άδειας μητρότητας και διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς


«Στόχος  της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην κοινωφελή εργασία και η πλήρης τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας, και προς την κατεύθυνση αυτή συστήνουμε δομές ενημέρωσης των εργαζομένων, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και στεκόμαστε δίπλα τους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών  Για εμάς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και εξίσωσης της προστασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους» σημειώνει στην απάντηση του το Υπουργείο Εργασίας, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  αναφορικά με το καθεστώς αδειών λόγω μητρότητας και των αντίστοιχων διευκολύνσεων.

Οι άδειες και οι παροχές μητρότητας
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας η διάρκεια της  άδειας μητρότητας είναι 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη. Από αυτές οι οκτώ  εβδομάδες πριν τον τοκετό και τις υπόλοιπες εννέα μετά.
Επίσης έχει θεσμοθετηθεί η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, με τη μορφή αδείας που χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας με διάρκεια  έξι  μήνες και επιδοτείται  ασφαλιστικά από τον ΟΑΕΔ.
Επιπλέον υπάρχει όπως απαντά το Υπουργείο, το δικαίωμα της άδειας φροντίδας μωρού, όπου  δικαιούχοι είναι οι γονείς και των δύο  φύλων, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται. Χορηγείται έπειτα από κοινή δήλωση των γονέων στον εργοδότη.  Αφορά στη μείωση του ημερήσιου ωραρίου κατά μια ώρα κάθε μέρα,  για 30 μήνες από τη λήξη της άδειας μητρότητας, ή για δυο ώρες τους πρώτους 12 μήνες και μια  ώρα για έξι  επιπλέον μήνες.
Ακόμη έχει καθιερωθεί η ειδική γονική άδεια δέκα  ημερών για την αντιμετώπιση  σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, ενώ  υπάρχει η εδική άδεια χωρίς αποδοχές, λόγω νοσηλείας των παιδιών,  για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Στις μονογονεικές οικογένειες  χορηγείται άδεια  με αποδοχές 6 ημερών, όπως επίσης γονέας με τρία  ή περισσότερα παιδιά, δικαιούται άδεια 8 ημερών, λόγω των αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών.
Ακόμη προβλέπεται  άδεια ορισμένων ωρών ή ολόκληρης μέρας, για την παρακολούθηση σχολικής επίδοσης  για κάθε παιδί  ηλικίας μέχρι 16 ετών, αλλά και άδεια σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή άλλου εξαρτημένου μέλους, χωρίς αποδοχές,  μέχρι έξι  μέρες κάθε χρόνο, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει η οικογένεια. 
Ακόμη, μειωμένο ωράριο μπορούν να ζητήσουν γονείς που εργάζονται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα, και έχουν παιδί με ψυχική ή σωματική αναπηρία κατά μια ώρα την ήμερα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
Τέλος οι έγκυες δικαιούνται να απουσιάζουν για τις απαραίτητες εξετάσεις της εγκυμοσύνης,  αν αυτές πρέπει να γίνουν σε ώρες εργασίας .


Δείτε εδώ αναλυτικά, την απάντηση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης