Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

21 χρόνια που το Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΠΝ-21 συνετρίβη στα ΙΜΙΑ με τους 3 ήρωες αξιωματικούς

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε
αντάξιοι της ενδόξου Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας».
Αντινάυαρχος Ι.Στάγκας
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α.Γ.Ε.Ν.)
Τετάρτη 31-1-1996 ώρα 00:04
Συμπληρώνονται 21 χρόνια από εκείνη την  μαύρη βραδιά της 30 προς 31 Ιανουαρίου 1996. (Τρίτη προς Τετάρτη) Tα γεγονότα πλέον είναι σε όλους μας γνωστά. Χάθηκαν τα τρία παλληκάρια μας, ο Χριστόδουλος, ο Παναγιώτης και ο Έκτωρας. Πιστοί στον όρκο που έδωσαν στην Πατρίδα, εκτέλεσαν την τελευταία αποστολή που τους δόθηκε με αυταπάρνηση, ανδρεία και αποφασιστικότητα. Το σήμα του ΑΓΕΝ Αντιναυάρχου Ι. Στάγκα που εκδόθηκε 4 μόλις ώρες πρίν την πτώση του Ελικοπτέρου τα λέει όλα «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας».

  Δυστυχώς η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους και έτσι 2 λεπτά μετά την αναγνώριση και ενώ το E/Π επέστρεφε στην Φ/Γ NABAPINO, σύμφωνα με τη διερεύνηση που έγινε, στις 4:59 της Τετάρτης 31-1-1996 συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή 2 μίλια BA της Kαλολήμνου, λόγω απώλειας προσανατολισμού (VERTICO).
(Όλο το χρονικό της κρίσης στο συνημμένο άρθρο μου, το οποίο δημοσιεύτηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα το 1997).
Στην οικογένεια των Ελικοπτέρων Ναυτικού (Δ.Ε.Ν.) αυτή η τραγική απώλεια δικών μας ανθρώπων, μας συγκλόνισε, μας ταρακούνησε και κάθε τέλος Γενάρη κάθε χρόνο τελείται το καθιερωμένο μνημόσυνο των τριών αδερφών μας Καραθανάσης – Βλαχάκος – Γιαλοψός.
Έτσι πέρασαν 20 χρόνια και ξαφνικά λίγες ημέρες μετά την θλιβερή επέτειο της 20ετίας την 11-2-2016 σαν από ένα ίδιο έργο θεατές «βιώσαμε» την πτώση και τον χαμό άλλων τριών παλληκαριών της Δ.Ε.Ν. αυτή  τη φορά στην νησίδα Κίναρος. Ίδιος τύπος ελικοπτέρου, (Ελικόπτερο AB-212 ΠΝ-28) στην διάρκεια της νύκτας και αυτοί, παρόμοια αποστολή στην διάρκεια της ασκήσεως «Αστραπή». Άλλοι τρείς ήρωες προστέθηκαν στην λίστα των ηρωικώς πεσόντων της Αεροπορίας Ναυτικού ο Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου. Αδέρφια μας σε όλους εμάς της οικογένειας των Ελικοπτέρων του Ναυτικού, παραμένετε Αθάνατοι στην μνήμη μας.
          Έξω από την κεντρική πόρτα του Συνεργείου Ηλεκτρονικών συστημάτων της Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικού 1 (Μ.Ε.Ν.1) αναρτήθηκαν από τους συναδέρφους της Δ.Ε.Ν. αναμνηστικές πλακέτες στην μνήμη του Έκτωρα και του Ελευθερίου.
   Στην τραπεζαρία δε της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού υπάρχει αυτή η πρόσφατη τοιχογραφία με τα δυο νησιά των Ιμίων και της Κινάρου και ο τύπος του Ελικόπτερου για να θυμίζει καθημερινά σε όλους τους ιπταμένους της Ναυτικής μας Αεροπορίας την θυσία των 6 ηρωικών συναδέρφων μας. Ζωντανή θυσία στο δέντρο της Ελευθερίας…
Τώρα που περισσότερο από ποτέ, η Τούρκικη επιθετικότητα κλιμακώνεται (μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν την15-7-2016 και την απόφαση του Αρείου Πάγου της 26-1-2017 για την μη έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών). οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, παρά τα όποια σημαντικά προβλήματα υποστήριξης παραμένουν σε ετοιμότητα, με ηθικό αξιόμαχο και ακμαιότατο, πιστοί θεματοφύλακες της Πατρίδας μας. Στα πλαίσια αυτά η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης έχει προσκαλέσει τον Επίτιμο Αρχηγό Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού τον Αντινάυαρχο ΠΝ Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν την Δευτέρα 30-1-2017 να μας μιλήσει από την πλευρά του για την «Αμυντική Θωράκιση της χώρας».



Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο   Πρόεδρος
    Κωνσταντίνος Κορομπίλης


LOGOTYPO SXOLIS GONEON_t