Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΑΔΟ Α.Ε

Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν γίνονται…


Η επιχειρούμενη προσπάθεια του Δημάρχου και Προέδρου της ΔΕΑΔΟ Α.Ε., κ. Δημόπουλου, να μεθοδεύσει την  απόλυση των 11  εργαζόμενων στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε. (πρώην ΔΕΑΛ) ανοίγοντας την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. έπεσε στο κενό κάτω από τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, των δημοτών και της πλειοψηφίας  του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις 20-12-2016 (προηγήθηκαν δύο συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ Α.Ε.) κατέπεσαν ένα προς ένα  όλα τα επιχειρήματα του Δημάρχου, πολιτικά και νομικά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση της δημοτικής αρχής και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της. Αρχικά άλλαξε ο εισηγητής του θέματος και αποσύρθηκε η εισήγηση του Δημάρχου καθώς και το ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (διαπίστωσαν την ώρα της συνεδρίασης ότι δεν ήταν  η «ενδεδειγμένη νομική οδός» αλλά ούτε και αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου).
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε όταν έγινε λόγος  για τις «διαρκείς οχλήσεις» από τα Υπουργεία. Οι συγκεκριμένες «οχλήσεις» ήταν  ένα e-mail το Σεπτέμβριο του 2014 και ένα τηλεφώνημα προ ολίγων μηνών για δήθεν έλεγχο των συμβάσεων που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά... «σπασμένο τηλέφωνο πέντε δευτερολέπτων από κάποιον άγνωστο» στο οποίο βέβαια ποτέ δε μίλησε ο υπεύθυνος, δηλαδή ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια του Δημάρχου να πείσει την παράταξή του, κολυμπώντας για ακόμη μια φορά στον φαρισαϊσμό και την υποκρισία λέγοντας ότι «παλεύει από το ίδιο μετερίζι» με τους εργαζόμενους, απέβη άκαρπη. Άλλωστε το «τελεσίγραφο απόλυσης» που απέστειλε στους εργαζόμενους της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. φέρνει φαρδιά πλατιά τη δική του υπογραφή και οι νομικές γνωμοδοτήσεις παραγγέλθηκαν με μοναδικό σκοπό να βρεθεί το νομικό πλαίσιο να απολυθούν εργαζόμενοι. Επιπλέον, ο ισχυρισμός του ότι οι υπόλογοι θα διαπράξουν το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος... «δεν έπιασε».
Τελικά, την απόσυρση του θέματος αλλά και την απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  ότι ορίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ ως συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΔΕΑΔΟ Α.Ε.  διαπιστώνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης είναι αορίστου χρόνου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είχε επικυρωθεί μέσα από τις οικονομοτεχνικές μελέτες αλλά και τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δύο μέλη της συμπολίτευσης (15 υπέρ και 12 κατά).
Απόφαση καθαρή και ξάστερη που δεν επιδέχεται καμία άλλη ερμηνεία, διαστρέβλωση και χάλκευση από κανέναν.-

Σημειώνουμε, τέλος, ότι  τα κρούσματα εκφοβισμού, πιέσεων και  τρομοκράτησης των εργαζομένων στο Δήμο  μας και στις δημοτικές επιχειρήσεις  εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο με τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο αυταρχικός κατήφορος που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν έχει όρια! Ο Δήμος, οι υπηρεσίες του Δήμου και οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι το τσιφλίκι κανενός.  Οι εργαζόμενοι  δεν πρέπει να τους φοβούνται και να σκύβουν το κεφάλι.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και από τη θέση της  αντιπολίτευσης στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, αλλά και όπου είναι δημοτική αρχή, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και διεκδικεί πάγια και αταλάντευτα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε  όλους τους εργαζόμενους:
·        να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να περιφρουρήσουν με οργανωμένους ταξικούς αγώνες τα δικαιώματά τους απέναντι στις εχθρικές μεθοδεύσεις που μετέρχονται τόσο η κρατική διοίκηση όσο και η τοπική διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ώστε  να ανακληθεί  άμεσα προηγούμενη, επίσης μεθοδευμένη, απόλυση στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε.
·        να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους στο δήμο που ψήφισαν όλα εκείνα τα μέτρα,  παγίδευσαν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους, και τώρα, επικαλούμενοι την αστική νομιμότητα, επιχειρούν να τους απολύσουν.
Η νίκη των εργαζομένων της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. είναι πολύτιμη παρακαταθήκη ενάντια σε κάθε λογής αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής αλλά ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο του αγώνα για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Απ’ τα τσακάλια δε γλιτώνεις
με ευχές και παρακάλια
Κ.Βάρναλης

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου»

Κατερίνα Κουρίτα