Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ

Η Θεσσαλονίκη, ως τουριστικός προορισμός, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων και της αποστολής που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα.

Μετά το Μιλάνο, τη Μπολόνια, το Παρίσι, την Αγία Πετρούπολη και την Κύπρο, η «Διπλωματία» κλείνει ένα μεγάλο κύκλο για το 2016, με τη συγκεκριμένη  αποστολή, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και από τις δύο πόλεις, οι οποίες είναι αδελφοποιημένες από το 1988.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016, στο Μουσείο Rautenstrauch –Joest,  χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος της Κολωνίας, Andrea Wolter. Η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε στη μακρόχρονη ιστορία της, στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της, στο θερμό μεσογειακό κλίμα που την καθιστά ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στην ιδιαίτερη γαστρονομία  της και στην αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί στους επισκέπτες της.
Στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Πέγκας, επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη, μόλις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφηκαν 28.000 διανυκτερεύσεις από την Γερμανία, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως την τρίτη σημαντικότερη αγορά για την πόλη μας. «Η εκδήλωση υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και διαπιστώσαμε ότι οι Γερμανοί τουρίστες δείχνουν ενδιαφέρον. Αν συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, θα αυξηθούν οι αφίξεις στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε ο Αντιδήμαρχος.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δυο πόλεις είναι δυναμικές και ανοιχτές στον κόσμο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βάση της συνεργασίας είναι η μεγάλη κοινότητα των Ελλήνων που ζει στην περιοχή και η οποία αριθμεί περί τα 140 χιλιάδες άτομα.
Όπως επισήμαναν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι Β2Β συναντήσεις, ανάμεσα στους επαγγελματίες των δυο πόλεων.  
Ο προγραμματισμός της Διπλωματίας των Πόλεων συνεχίζεται για το 2017, με αποστολές στο Άμστερνταμ, στη Μαδρίτη, στη Βιέννη, στο Τελ Αβίβ και στη Βαρσοβία.
Η Διπλωματία των Πόλεων εγκαινιάστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2013 και συνεχίζεται συστηματικά, με ιδιαίτερη επιτυχία και εξαιρετικά οφέλη για τον τουρισμό της πόλης. Τον Απρίλιο του 2016 βραβεύτηκε ως πρότυπη τουριστική δράση από τα Greek Hospitality Awards.
Στις αποστολές του Δήμου συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, τουριστικά γραφεία, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη φορείς του τουρισμού, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, το Thessaloniki Convention Bureau, η ΔΕΘ-Helexpo, οι οποίοι πραγματοποιούν Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, tour operators, ξενοδόχων και φορείς αντίστοιχου ενδιαφέροντος, με αντικείμενο τα τουριστικά πακέτα της Θεσσαλονίκης, συνδράμοντας στην πολύπλευρη ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού, συνεδριακού, επιχειρηματικού, γαστρονομικού και εκπαιδευτικού προορισμού.