Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκε το ανακατασκευασμένο γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου στα Διαβατά

            Το ανακατασκευασμένο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Εχεδώρου στα Διαβατά εγκαινιάστηκε σήμερα από το Δήμαρχο Ευθύμιο Φωτόπουλο, χοροστατούντος του
Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θ. Καράογλου και Αρ. Φωκάς, ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης Ν. Ζαχαριάδης, η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου ΕΛΠΕ Ρ. Σουλάκη, ο υπεύθυνος αθλητικών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ Γ. Καλαφατάκης, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Σκουλαριώτης, Β. Παπαγεωργίου και Ευ. Βαμβάκος, ο πρώην Δήμαρχος Γ. Γλώσσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δέλτα, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Διαβατών και Ν. Μαγνησίας Κ. Μιχελή και Σ. Καραπαύλου, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Εχεδώρου Ελ. Τσιρογιάννη, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Αφού τέλεσε τον αγιασμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος κατάγεται από τα Διαβατά, επισήμανε ότι με το έργο αυτό ικανοποιήθηκε ένα παλιό αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Απευθυνόμενος στους μαθητές, τους είπε «είναι δική σας η αίθουσα και πρέπει να την αγαπάτε, να τη χαίρεστε και να την προστατεύετε. Στην πατρίδα μας δεν αγαπάμε τα πράγματα, έχουμε μια μανία στα όρια του δαιμονικού να καταστρέφουμε ό,τι δεν είναι δικό μας». Ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι «εμείς που μεγαλώσαμε με το θόρυβο των εργοστασίων έχουμε δικαίωμα στο περίσσευμα της αγάπης σας». Τέλος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τον αγώνα του και την προσπάθειά του, όπως και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 


Πρώτη πήρε το λόγο η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διαβατών Κ. Μιχελή εκ μέρους των κατοίκων των Διαβατών και της εκπαιδευτικής κοινότητας ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ευθ. Φωτόπουλο, τη διοίκηση του Δήμου και τα ΕΛΠΕ για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος ευχαρίστησε τον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων για την προσφορά αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη της προσπάθειας για την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαρίστησε τους μαθητές που πέρασαν πολλά χρόνια στον κρύο και παγωμένο χώρο του γυμναστηρίου, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που αγωνίζονται για να προσφέρουν στα παιδιά καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης.
Τέλος, αποκάλυψε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τη διοίκηση του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τα ΕΛΠΕ να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή τριών παιδικών χαρών –Διαβατά, Καλοχώρι και Ν. Μαγνησία.
Ο Ν. Ζαχαριάδης, ως εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την προσφορά των ΕΛΠΕ στην κοινωνία αλλά και στο σύγχρονο πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων και μαθητών. «Τα ΕΛΠΕ βοηθούν την ανάπτυξη της πόλης εδώ και 50 χρόνια. Προτεραιότητά μας ήταν, είναι και θα είναι τα παιδιά» είπε. «Σας θερμοπαρακαλώ να μην φύγετε» είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα. «Η κρίση θα περάσει αλλά το σημαντικό είναι να μη χάσει η κοινωνίας μας την ηθική της» τόνισε.
Ο αντιδήμαρχος Δ. Σκουλαριώτης μίλησε ως ένα παιδί που φοίτησε στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο και έκανε τα πρώτα αθλητικά του βήματα στο ανακατασκευασμένο πλέον Γυμναστήριο και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Διοίκηση του δήμου παραδίδει στην κοινωνία των Διαβατών ένα σημαντικό έργο.
Η Ελ. Τσιρογιάννη, Γυμνασιάρχης του 2ου Γυμνασίου Εχεδώρου, όπου ανήκει το ανακατασκευασμένο Γυμναστήριο, αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχεται το ελληνικό σχολείο λόγω της οικονομικής κρίσης, σε βαθμό που πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες. Υποσχέθηκε δε ότι η διεύθυνση του σχολείου, ο σύλλογος των καθηγητών και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θα αξιοποιήσει «το δώρο αυτό για το καλό του μαθητικού δυναμικού», ενώ ωφελημένοι βγαίνουν όχι μόνο οι μαθητές του σχολείου αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας Διαβατών.

Οι εργασίες ανακατασκευής
Στο γυμναστήριο έγιναν εκτεταμένες εργασίες και πλέον έχει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Η ανακατασκευή του γυμναστηρίου, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τις 65.000 ευρώ, υποστηρίχθηκε οικονομικά από τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου.
Οι εργασίες ανακατασκευής περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:
·         Παρεμβάσεις στεγανοποίησης στην οροφή και στους περιμετρικούς εξώστες του γυμναστηρίου ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα υγρασίας στο εσωτερικό του γηπέδου. Επίσης κατασκευάστηκαν νέες τοιχοποιίες, ενώ αντικαταστάθηκαν οι θύρες στο εσωτερικό του γυμναστηρίου καθώς και η εξωτερική δίφυλλη μεταλλική θύρα.
·         Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα θέρμανσης και έγιναν όλες οι αναγκαίες οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.
·         Τοποθετήθηκε νέο ακρυλικό συνθετικό αθλητικό δάπεδο, πάχους 12mm για εσωτερικούς χώρους, κατασκευασμένο σε πέντε στρώσεις, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.
·         Επίσης, κατασκευάστηκε νέο δάπεδο Laminate επαγγελματικού τύπου σε δρύινη απόχρωση, στο χώρο ο οποίος προορίζεται για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
·         Επιπλέον, έγινε προμήθεια νέου αθλητικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα νέας μεταφερόμενης μπασκέτας ολυμπιακού τύπου, νέου φιλέ χειροσφαίρισης και προστατευτικών στρωμάτων ασφαλείας.
·         Κατασκευάστηκε και νέο δίκτυο αντικεραυνικής προστασίας.